Κατατέθηκε όπως αναμενόταν λίγο πριν τις 11 το πρωί, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης καταχώρισε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως Αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ.

Η Αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην αίτηση που κατατέθηκε περιγράφονται γεγονότα που κατά την άποψη της ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας έχουν προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του κράτους και συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή.
Την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή θα εκπροσωπήσει ομάδα δικηγόρων αποτελούμενη από τους Τζο Τριανταφυλλίδη, Χρίστο Κληρίδη και Πάμπο Ιωαννίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, δικηγόρος Κώστας Κληρίδης που εκπροσωπεί τον Γενικό Ελεγκτή ανέφερε ότι η μόνη περίπτωση, κατά την οποία ανεξάρτητος αξιωματούχος του κράτους, παύθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά ήταν αυτή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου και διερωτήθηκε κατά πόσον θα πρέπει να καταργηθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία επειδή δεν είναι αρεστές οι αποφάσεις της.

Πρόκειται για μια διαδικασία, με διάφορες νομικές πτυχές για την οποία αναμένεται να διαδραματιστούν πολλά επεισόδια. Πρώτη πράξη είναι η κατάθεση προδικαστικής ένστασης από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή. Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδεχτεί την θέση του, τότε θα πέσει η αυλαία της διαδικασίας πριν καν ξεκινήσει.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει λόγο μεταξύ άλλων για υλοποίηση των αντιποίνων που δρομολογήθηκε εδώ και μήνες. Το δίδυμο της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής πιστεύει ότι αυτός είναι ο τρόπος να με εκδικηθεί, τόσο για το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς καταγγελίες που αφορούν τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κάποιες από τις οποίες εκκρεμούν, αλλά και για άλλα ευρήματα της Υπηρεσίας.

Οι ανυπόστατες κατηγορίες που οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας εκτοξεύουν με κάθε ευκαιρία εναντίον μου και εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επιτέλους θα μπορούν να τύχουν απάντησης ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών, συνεχίζει.

Ένα είναι το βέβαιο, προσθέτει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης: Η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη, δηλαδή τόσο κακή, τόσο μεμπτή, ώστε να καθιστά το πρόσωπο που είναι υπόλογο γι’ αυτήν, ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του.

Ειλικρινής πεποίθησή μου, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής είναι ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ μου και ότι το αισθητήριο της κοινωνίας θα αποδειχθεί ορθό. Από πλευράς μου, θα κάνω ότι είναι δικονομικά δυνατό ώστε η υπόθεση να φθάσει μέχρι το τέλος για να λάμψει η αλήθεια.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταλήγει σημειώνοντας ότι όπως προκύπτει, η Ελεγκτική Υπηρεσία εκτός από την Νομική Υπηρεσία, πρέπει να αντιμετωπίσει και τους σχεδιασμούς της κυβέρνηση για δήθεν εκσυγχρονισμό της. Ευτυχώς, το Σύνταγμα, το δίκαιο και η αλήθεια είναι ισχυρότατοι σύμμαχοι. Για αυτό ούτε φοβάμαι, ούτε και ανησυχώ, καταλήγει ο Γενικός Ελεγκτής.