Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δύο πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσά τους η στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Κιέβου και της Μόσχας.

Από τις 09:00 ώρα Κύπρου «η ρωσική πλευρά κηρύσσει καθεστώς σίγασης (των όπλων), ενώ θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές. Τη νύχτα της Παρασκευής 4 προς Σάββατο 5 Μαρτίου ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο είχε ανακοινώσει ότι η πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί «υπό αποκλεισμό». Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Μποϊτσένκο είχε ζητήσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός «για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη». Η πόλη Βολνοβάχα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης

Στη Μαριούπολη, οι πολίτες θα μπορούν να φύγουν κατά τη διάρκεια ενός πεντάωρου παραθύρου, ανέφερε το δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχους της πόλης. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ότι τα πυρά σταμάτησαν και δεν ήταν σαφές αν η εκεχειρία θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ή πόσο θα διαρκέσει, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήλθε στη δέκατη ημέρα της. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η ευρεία επίθεση θα συνεχιστεί στην Ουκρανία, ανέφερε το πρακτορείο RIA.