Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην περιοχή Καλαβασού, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Πεντακώμου, ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του επίγειου σταθμού παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι μετρήσεις αυτές αξιοποιήθηκαν κατ’ εξαίρεση και με επιφύλαξη, ενώ ο επίγειος Σταθμός του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας που βρίσκεται στην περιοχή Ζυγίου δεν καταγράφει ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού της περιοχής Καλαβασού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Ενημερωτικά, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας παραθέτει τις ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στη 1 μ.μ. σε διάφορες περιοχές.

Καλαβασός (ΑΗΚ)          263,1  μg/m3

Ζύγι:                                36,6  μg/m3

Λευκωσία:                       23,2  μg/m3

Λεμεσός:                         30,5  μg/m3

Λάρνακα:                         41,1  μg/m3

Παραλίμνι:                       34,3  μg/m3

Πάφος:                            17,0  μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:     15,1  μg/m3

Σημειώνεται, ακόμα, ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10 και εξηγεί ότι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Πηγή: ΚΥΠΕ