Οι άνθρωποι «σκάβουμε τους λάκκους μας» μέσω της κλιματικής αλλαγής και της «βάναυσης στάσης μας στη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα εγκαίνια της COP26.
Ο Γκουτέρες επέκρινε «το έλλειμμα αξιοπιστίας και το πλεόνασμα σύγχυσης» που υπάρχει σχετικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τους μηδενικούς στόχους, οι οποίοι είχαν «διαφορετικές έννοιες και διαφορετικές μετρήσεις».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι ήδη «ηχούν οι σειρήνες» και «ο πλανήτης μας κάτι μας λέει». Ακόμη, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει περισσότερη βοήθεια — είτε σχετίζεται με το κλίμα είτε όχι — στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Παράλληλα, επαίνεσε τον «ασταμάτητο στρατό δράσης για το κλίμα», που καθοδηγείται από τη νεολαία και απαιτεί δράση. «Σας διαβεβαιώνω πως δεν θα πάνε πουθενά αν δεν τα καταφέρουν», πρόσθεσε.
«Ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα ωθεί την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού. Αντιμετωπίζουμε μια σκληρή επιλογή: είτε θα το σταματήσουμε – είτε θα μας σταματήσει», είπε ο Γκουτέρες.
«Ήρθε η ώρα να πούμε “αρκετά”. Πρέπει να σταματήσουμε να “σκοτώνουμε” τον εαυτό μας με τον άνθρακα. Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη φύση σαν τουαλέτα. Αρκετά με τις καύσεις, τις γεωτρήσεις και τις εξορύξεις. Σκάβουμε τους τάφους μας με αυτό τον τρόπο» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.
Ο Γκουτέρες συνέχισε λέγοντας πως, πρόσφατες ανακοινώσεις δράσεων για το κλίμα «μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να αλλάξουμε τα πράγματα». «Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση» πρόσθεσε.
Ακόμη, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωμα με την οποία οι τρέχουσες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν μαθηματικά τον πλανήτη σε μέση άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7°C αυτόν τον αιώνα.
«Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν πολύ πάνω από τους 2°C. Έτσι, καθώς ξεκινάμε αυτό το πολυαναμενόμενο συνέδριο για το κλίμα, εξακολουθούμε να οδεύουμε προς την κλιματική καταστροφή», είπε. «Οι νέοι το ξέρουν. Κάθε χώρα το βλέπει. Τα μικρά αναπτυσσόμενα κράτη — και άλλα ευάλωτα — το ζουν ήδη. Για αυτούς, η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Η αποτυχία είναι θανατική ποινή».
Τέλος, ανέφερε ότι ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πρέπει να διατηρηθεί «ζωντανός» και ζήτησε αποφασιστική δράση για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων κατά 45% έως το 2030.

Η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη

Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, στη Γλασκώβη, θα γίνει αύριο Τρίτη, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει την προσήλωση της Κύπρου στα όσα περιλαμβάνει η Συμφωνία του Παρισιού και θα αναφερθεί εκτενώς στην πρωτοβουλία του ιδίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας για βελτίωση των κλιματικών αλλαγών στη λεκάνη της Μεσογείου.
Στο αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η θεματική εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας με την Ένωση για τη Μεσόγειο, όπου θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία του Προέδρου και η οποία θα καταπιαστεί με θέματα που αφορούν την περιοχή της Μεσογείου.