Θέμα χρόνου είναι η αδειοδότηση και άλλων εμβολίων κατά του SARS-CoV-2, αλλά και θεραπευτικών προσεγγίσεων για την πρόληψη της COVID-19, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέφερε πως η Κύπρος συμμετέχει στις διαδικασίες άμεσης προμήθειας και μόλις αδειοδοτηθούν θα τα λάβει άμεσα.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, υπάρχει έντονη κινητικότητα και σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, αλλά και σε θεραπευτικές προσεγγίσεις, σημειώνοντας ότι η «είμαστε κοντά στην αδειοδότηση των εμβολίων» και αναμένεται ότι θα αρχίσουν σύντομα οι τροφοδοσίες τους.

Τον Δεκέμβριο το εμβόλιο της Valneva

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφερθεί στις αδειοδότησεις των εμβολίων που πλησιάζουν, η Δρ. Παναγιωτοπούλου είπε πως το εμβόλιο της Valneva αναμένεται να αδειοδοτηθεί Δεκέμβριο του 2021, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο σκεύασμα βασίζεται σε αδρανοποιημένο, ανοσοενισχυτικό φορέα του ιού, μια πιο παραδοσιακή μορφή εμβολίου από το mRNA ή το εμβόλιο με τον αδενοϊό.

Σημειώνεται ότι παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται στα κινεζικά εμβόλια των εταιρειών Sinopharm και Sinovac.

Στις 31 Οκτωβρίου η αξιολόγηση για το χάπι από την MSD

Επίσης, αναφέρθηκε στο χάπι κατά του κορωνοϊού από την MSD, του οποίου η αξιολόγηση αρχίζει της 31η Οκτωβρίου. Όπως είπε η Δρ. Παναγιωτοπούλου «πρόκειται για αντιικό σκεύασμα, το οποίο αναμένεται να έχει απήχηση».

Επιπλέον, ανάφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου COVID-19 της BioNTech/Pfizer, Comirnaty, σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ενώ σημείωσε πως η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (CHMP) του EMA ξεκίνησε μια κυλιόμενη ανασκόπηση του Evusheld (επίσης γνωστό ως AZD7442), ενός συνδυασμού δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (tixagevimab και cilgavimab), το οποίο αναπτύσσεται από την AstraZeneca AB, για την πρόληψη του COVID-19 σε ενήλικες.

Εξάλλου, πρόσθεσε πώς ο EMA τερμάτισε την κυλιόμενη ανασκόπηση του CVnCoV, του εμβολίου της εταιρείας CureVac AG για τον COVID-19, έπειτα από την ενημέρωση της εταιρείας προς τον Οργανισμό για την απόσυρση της από τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως ο EMA άρχισε να αξιολογεί μια αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων Ronapreve (casirivimab / imdevimab), εξηγώντας ότι το Ronapreve, που συν-αναπτύχθηκε από την Regeneron Pharmaceuticals Inc. και τη Roche Registration GmbH, προορίζεται για τη θεραπεία του COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω, οι οποίοι δε χρήζουν συμπληρωματικής θεραπείας με οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε σοβαρά περιστατικά COVID 19, καθώς και για την πρόληψη του COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω.

Η Κύπρος συμμετέχει σε διαδικασίες άμεσης προμήθειας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως υπάρχει «έντονη κινητικότητα και σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, αλλά και σε θεραπευτικές προσεγγίσεις», για να σημειώσει πως «η Κύπρος συμμετέχει σε διαδικασίες άμεσης προμήθειας και αμέσως μόλις αδειοδοτηθούν και τροφοδοτηθούν στην Ευρώπη θα τα έχουμε και εμείς».

Διαβεβαίωσε πως η Κύπρος δεν στερείται έγκαιρης τροφοδότησης, όπως άλλα κράτη, εξηγώντας πως «συμμετέχουμε στη διαδικασία άμεσης προμήθειας τόσο των εμβολίων, όσων και των φαρμάκων που αδειοδοτούνται από τον ΕΜΑ».