Εικόνες αποκάλυψης, άνθρωποι σε απόγνωση, τέσσερις νεκροί και αγνοούμενοι. Αυτός είναι ο απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού συνεχίζονται στη Θεσσαλία με τη συμμετοχή πλέον και του Στρατού.

Ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά έχουν βυθιστεί κυριολεκτικά κάτω από το νερό και οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες σπιτιών. Συγκλονιστικές εικόνες και στη Λάρισα, όπου σε ορισμένες περιοχές μετακινούνται μόνο με βάρκες, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν και σε χωριά των Τρικάλων. Καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσα ζώα έχουν χαθεί κάτω από το νερό.

«Πνίγηκε» η Καρδίτσα – Δραματικές ώρες για τους κατοίκους, συγκλονιστικές διασώσεις με Super Puma
Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στον Βλοχό και στον Παλαμά, έχουν βρει καταφύγιο στις στέγες σπιτιών. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 60 άτομα, ωστόσο οι εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι. Κλειστοί οι δρόμοι από φερτά υλικά, με την πρόσβαση να γίνεται μόνο με βάρκες και τις τελευταίες ώρες στη μάχη έχουν πέσει τα εναέρια μέσα.

Στο γήπεδο Καρδίτσας καταφθάνουν ελικόπτερα με δεκάδες διασωθέντες που απεγκλωβίστηκαν από τον Παλαμά, την Αγία Τριάδα και άλλες περιοχές. Διασώθηκε και μία γυναίκα με τα δύο της παιδιά από τα Καλύβια Τρικάλων. Όσοι είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρονται στο Α’ δημοτικό σχολείο Καρδίτσας ενώ όσοι έχουν προβλήματα υγείας μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Απεγκλωβισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου (Καρδίτσα κ Τρίκαλα) κάνουν από την ώρα που επιτράπηκε να πετάξουν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού. Συνολικά συνδράμουν 10 ελικόπτερα.

Συγκλονιστικές διασώσεις στην Αγία Τριάδα

Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και Στρατός επιχειρούν στα πλημμυρισμένα και αποκομμένα χωριά. Το μεσημέρι ξεκινούν οι επιχειρήσεις διάσωσης με εναέρια μέσα, καθώς πλέον το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.  Κόβει την ανάσα η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του από το πλήρωμα  ελικοπτέρου του Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας. Τους παίρνουν από τη στέγη  καθώς το σπίτι τους έχει καλυφθεί από νερό. 

Στο χωριό Αγία Τριάδα διασώστης κατεβαίνει με το ειδικό σχοινί από το ελικόπτερο, δένει  γυναίκα που ήταν μέσα στο νερό και την τραβά ασφαλή πλέον μέσα στο σουπερ πούμα. «Στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια» είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.
 
Στο χωριό Παλαμάς μηχανήματα του στρατού απεγκλωβίζουν κατοίκους μεταφέροντάς τους στις δαγκάνες.

Με λέμβους άνδρες του στρατού απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους και από το χωριό Βλοχό. Ανυπολόγιστες είναι και εκεί οι ζημιές. Σπίτια πλημμύρισαν καλλιέργειες και αποθήκες καταστράφηκαν. «Καταστροφή μεγάλη πολύ νερό… Τα πήρε όλα το νερό, έχω καταστραφεί» περιγράφει κάτοικος της περιοχής.

Στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου η στάθμη του νερού έχει σκεπάσει τα πάντα, οι καμπάνες ηχούν και ο ουρανός φωτίζεται από τους κεραυνούς.

Drone αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Το drone αποκαλύπτει την καταστροφή, ο θεσσαλικός κάμπος έχει βυθιστεί στα νερά. Όλη τη νύχτα άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν κατοίκους.  

Στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας μεταβαίνουν δύο τριμελείς ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών με δύο πνευστά πλωτά τύπου zodiac και μία 8μελής ομάδα των Ειδικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Σάρωσε την Λάρισα η κακοκαιρία – Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού

Αρκετά δύσκολη η κατάσταση και στα Τρίκαλα, καθώς πλημμυρισμένη είναι η περιοχή της Φαρκαδόνας και εκκενώθηκε το Κεραμίδι. Οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας. Το ανάχωμα που συγκρατούσε το νερό έξω από το χωριό έφτασε στα όριά του, η στάθμη των χειμάρρων έφτασε τα 5 μέτρα. 

Κλειστή είναι η εθνική οδός Λάρισας  – Τρικάλων. «Ούτε στον Ιανό δεν υπήρχαν τέτοιες ποσότητες νερού», περιέγραψαν οι κάτοικοι στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βαγγέλη Μητρούσια.

Ολόκληρη η πόλη μέσα στα νερά, όλος ο κάμπος στην περιοχή έχει χαθεί κάτω από τα λασπόνερα. Πολίτες μπαίνουν για πολλοστή φορά στη λευκή βάρκα, για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους της Φαρκαδόνας και να μπορέσουν να τους σώσουν.

Στο χωριό Κάστρο Λάρισας, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα η ομάδα drone, πήγαν φάρμακα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Η στάθμη του Πηνειού είναι στα 6 μέτρα και ανεβαίνει και ζητήθηκε προληπτική εκκένωση στην Αγία Μαρίνα Λάρισας, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάνια Γκούσιαρη.

Οι δρόμοι της Θεσσαλικής πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, αυτοκίνητα έχουν σχεδόν καλυφθεί από τα νερά. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες κατοίκουν για να σώσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Τσουβάλια με άμμο τοποθετούνται και στις όχθες του πλημμυρισμένου χειμάρρου για να ανακοπεί η φορά του νερού προς τα σπίτια. Φορτηγά ξεφορτώνουν χαλίκια για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά μακριά από τις περιουσίες των ανθρώπων.

Δραματικές στιγμές στα Τρίκαλα

Η περιοχή Μπάρα Τρικάλων, μοιάζει με απέραντη λίμνη, με τους κατοίκους να έχουν βρει καταφύγιο στις ταράτσες και τα μπαλκόνια ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα. Την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος για τις επόμενες ώρες αν ανέβει η στάθμη του νερού. Βουλιάζει στη λάσπη και η περιοχή Πηνειάδα. Η παιδική χαρά του χωριού αλλά και τα κοντέινερ που έμεναν οι σεισμόπληκτοι είναι βυθισμένα στο νερό. Το νερό έχει φτάσει μέχρι την στέγη των σπιτιών.  Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο που δέχτηκε για περίπου τρία 24ωρα ακατάπαυστη βροχή: 700 τόνους νερού ανά στρέμμα μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, 500 στα Φάρσαλα και 300 στη Χάλκη Λάρισας. Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέττα Ζιακοπούλου, ο κάμπος είναι τόσο κορεσμένος που δεν μπορεί πια να απορροφήσει ούτε σταγόνα ενώ οι εικόνες που βλέπουμε θυμίζουν περιοχές που πλήττονται από τυφώνες.

Πηγή: ΕΡΤ