Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν πέραν των 50 μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με την συνδρομή 17 πυροσβεστικών οχημάτων και μελών του Τμήματος Δασών, για κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε εργοστάσιο με ανακυκλώσιμα υλικά στη βιομηχανική περιοχή Γερίου.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που θέτουν σε συναγερμό τις Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες το εργοστάσιο κάηκε ολοσχερώς.

Από τις προσπάθειες κατάσβεσης ένα μέλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου, αφού έτυχε ιατρικής περίθαλψης, απολύθηκε.

Δεν φαίνεται να προκύπτει ανησυχία από το πυκνό νέφος καπνού που σκέπασε χθες διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι αρμόδιοι. Ο προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας και Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε πως δεν υπάρχει ανησυχία για το νέφος, καθώς όπως εξήγησε δεν καταγράφηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων από τους εννέα σταθμούς που διαθέτει το δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα. Δεν υπάρχει εξάλλου όπως είπε, κατοικημένη περιοχή σε απόσταση κάτω των 500 μέτρων από το φλεγόμενο εργοστάσιο.

Πυρκαγιά πριν ένα χρόνο

Έντονες διαμαρτυρίες για το καθεστώς λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου και ο δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος.

Υπενθύμισαν ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο αλλά δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Επικαλέστηκαν μάλιστα σειρά επιστολών τους όπου καταγράφεται η ανησυχία για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος στα εργοστάσια αλλά και τους όγκους των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, βρέθηκε στον χώρο της πυρκαγιάς και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η μονάδα των ανακυκλώσιμων υλικών ήταν νόμιμη, αδειοδοτημένη και λειτουργούσε με βάση τις άδειες της.

Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό συμβάν πλην πυρκαγιάς που έγινε τον Αύγουστο του 2020 σε παράνομο χώρο, για την οποία όπως είπε τιμωρήθηκαν οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου.

Νωρίτερα, το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πληροφορεί ότι αναστέλλονται οι παραλαβές όλων των νέων υλικών από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μέχρις ότου ταχτοποιηθεί ο χώρος και τα καμένα υλικά. «Ως εκ τούτου, όλοι όσοι είχαν προγραμματίσει μεταφορά απόβλητων στη συγκεκριμένη μονάδα καλούνται να μην το πράξουν και να αποτείνονται σε άλλες αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις», προστίθεται.