Σε εγκατάσταση δεκάδων αντιχαλαζικών δικτύων αναμένεται ότι θα προχωρήσουν αγρότες σε ορεινές κοινότητες που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τεράστια προβλήματα από χαλαζοπτώσεις, καθώς αρκετοί επέδειξαν ενδιαφέρον για ένταξη στα σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, είπε ότι έχουν γίνει 54 προτάσεις από αγρότες σε ορεινές περιοχές που αφορούν στο επενδυτικό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αρκετές από αυτές αφορούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης για εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων. Ο κ. Καδής ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέο ευέλικτο πρόγραμμα που θα διευκολύνει περισσότερους αγρότες.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας ανέφερε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία νέο υπουργικό διάταγμα που θα προνοεί ότι η πολεοδομική άδεια για αντιχαλαζικά δίκτυα θα είναι χορηγημένη όπως γίνεται με τα θερμοκήπια, ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να προχωρεί άμεσα στην εγκατάσταση της υποδομής. Θα παρέχονται, όπως ανέφερε, διευκολύνσεις στους αγρότες, όπως για παράδειγμα μικρότερου μεγέθους αντιχαλαζικά δίκτυα ώστε να συνάδουν με το μέγεθος του τεμαχίου, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα δικαιώματα άλλων γεωργών σε γειτονικά τεμάχια.

Οι υφιστάμενες προτάσεις για επενδύσεις, όπως είπε ο κ. Καδής, υπερκαλύπτουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του προγράμματος, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα το υπουργείο Γεωργίας. Με ικανοποίηση -ανέφερε ο Κώστας Καδής- είδαμε έναν σημαντικό αριθμό αγροτών σε ορεινές περιοχές να επωφελείται του σχεδίου για εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων.

Σημείωσε ακόμα ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στον περιορισμό των ζημιών που παρατηρούνται κάθε χρόνο. Ανέφερε επίσης ότι μετά από ελέγχους του υπουργείου Γεωργίας, διαφάνηκε ότι αρκετά αντιχαλαζικά δίκτυα σε ορεινές περιοχές λειτουργούν πολύ καλά και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές λόγω ιδιαίτερων συνθηκών δεν μπορούν οι αγρότες να τοποθετήσουν αντιχαλαζικά δίκτυα. Ο υπουργός Γεωργίας γνωστοποίησε ότι για το θέμα έχει συσταθεί επιτροπή τεχνοκρατών από το υπουργείο Γεωργίας και το υπουργείο Εσωτερικών για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Δημήτρης Στρατής