«Ενόσω τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν καθοδηγούμενα από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η μόνη βιώσιμη και σταθερή λύση για την κατάσταση στην Κύπρο είναι μια κοινά αποδεκτή λύση που να εφαρμόζεται με τη βούληση των δυο πλευρών», δηλώνει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Στιούαρτ εστίασε στο αδιέξοδο που επικρατεί στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι αντανακλά την κατάρρευση της μακροχρόνιας συναίνεσης μεταξύ των πλευρών για τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, για να αρθεί το αδιέξοδο θα πρέπει οι πλευρές να δείξουν πολιτική βούληση για εύρεση κοινού εδάφους.

Ερωτηθείς για το γήπεδο της Τσετίνκαγια και τις αντιδράσεις, όπως το τηλεφωνικό διάβημα του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως χώρος για ποδοσφαιρικές προπονήσεις, «όπως άλλωστε χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν, με αυστηρούς κανονισμούς, ούτως ώστε να προστατευτεί το καθεστώς του εντός της νεκρής ζώνης».

Είπε ακόμη ότι «οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το καθεστώς του χώρου έχει αλλάξει είναι ψευδής και παραπλανητικός» καθώς παραμένει εντός νεκρής ζώνης υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.