Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, εφόσον η τελευταία επιδείξει σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σήμερα στην Αθήνα.

«Σε ό,τι αφορά εμάς, ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχει πλέον έρθει η ώρα για έμπρακτη αποκλιμάκωση από την κρίση. «Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύγκλιση απόψεων, που σημειώθηκε μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με το γεγονός ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύονται «στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Έχουμε το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά είναι υπόθεση της ΕΕ. Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα», τόνισε ο κ. Μισέλ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μισέλ, κατά στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να υπάρξουν δύο κατευθύνσεις απέναντι στην Τουρκία. «Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές», επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη-Μισέλ ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα του προσφυγικού και στη Μόρια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινού αυτού προβλήματος για το οποίο ήρθε «η ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη», όπως είπε.

Όπως ανέφερε, θα πρέπει να δοθεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα του προσφυγικού, ενώ ξεκαθάρισε ότι η «Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν», την οποία θα διαδεχθεί ένα νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, με διαφορετικούς κανόνες λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι θέλει να δει αυτοπροσώπως την κατάσταση στη Μόρια, ενώ επισήμανε ότι το μεταναστευτικό συνιστά μια πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ