Τα αλεύρια που παρασκευάζονται από έντομα όπως γρύλους και ακρίδες θα βρεθούν σύντομα σε ειδικά αφιερωμένα ράφια των καταστημάτων της Ιταλίας. Αυτό αποφάσισε η Διάσκεψη Κρατών-Περιφερειών της Ιταλίας, παρουσία των υπουργών Γεωργίας και Τροφικής Κυριαρχίας, Υγείας και Επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει σήμερα ο Ιταλικός Τύπος, και οι τρεις Ιταλοί υπουργοί υπέγραψαν 4 σχετικά διατάγματα, τα οποία κοινοποίησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να λάβουν το πράσινο φως για την εφαρμογή των νέων κανόνων. Να τονίσουμε πως αυτή της επίσημης εισόδου του αλευριού εντόμων στην Ιταλική καταναλωτική αγορά τροφίμων, αν και με μεγάλες επιφυλάξεις, δεν είναι μια απόφαση η οποία πάρθηκε με ‘ελαφρά τη καρδία’, πόσο μάλλον εφαρμόζεται με τη λογική του ‘ναι μεν, αλλά’. Σημειωτέον, από τους υπουργούς υπογραμμίστηκε η ανάγκη “να αναγράφεται το συστατικό στην ετικέτα, ακόμη και αν δεν υπάρχει στο μέγιστο προβλεπόμενο επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί η αλόγιστη χρήση και η πιθανή απάτη”.

Τα διάφορα θεσμικά όργανα επικεντρώθηκαν στο κομμάτι της δημόσιας υγείας. Όπως αναφέρει παραδειγματικά η Corriere della Sera, το αλεύρι γρύλου “είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κάθε είδους φαγητού, από κέικ μέχρι ψωμί, από σνακ μέχρι ζυμαρικά” και λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυστηρούς κανόνες, όπως το ότι “δεν χρησιμοποιούνται άγρια έντομα, παρά μόνο γρύλοι που εκτρέφονται για το σκοπό αυτό και υπό εγγυημένο έλεγχο”.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa), με έδρα στην Πάρμα, επικύρωσε την τεχνική για την παραγωγή του αλευριού, “ένα απαραίτητο βήμα πριν από την εμπορία όλων των νέων τροφίμων”. Χαρακτηριστικά, το αλεύρι γρύλου πέρασε “όλα τα στάδια αξιολόγησης και είναι ασφαλές από υγειονομικής άποψης”.

Το μόνο ενδεχόμενο πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει από την παρουσία χιτίνης, η οποία περιέχεται στο κέλυφος των γρύλων και που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα. Σε αυτή την πτυχή αναφέρθηκε ο υπουργό Υγείας, Οράτσιο Σκιλάτσι, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως “όποιος αγοράζει αυτά τα προϊόντα έντομο-αλεύρων πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας, ακόμη και αν τώρα δεν γνωρίζουμε πόσο ακριβώς”.

Παραδοσιακά, το θέμα των τροφίμων εισέρχεται ανάμεσα “στα ιερά και τα όσια” για τους Ιταλούς, πόσο μάλλον όταν αφορά τα ζυμαρικά για το οποία η Ιταλική παράδοση είναι παγκοσμίως γνωστή. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο, το 70% των Ιταλών δηλώνει μη πρόθυμος να αγοράσει τροφή που προέρχεται από έντομα, με μόνο το 9% να δηλώνει ανοιχτός στη “νέα πρόταση” από περιέργεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO), οι εκτροφές ζώων συνεισφέρουν άνω του 14% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκ των οποίων το 65% οφείλεται στις εκμεταλλεύσεις βοοειδών για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος. Η παραγωγή εντόμων θα έλυνε κατά μεγάλο βαθμό αυτό το μείζον πρόβλημα αλλά και την τροφική ανεπάρκεια, ενώ παράλληλα τονίζεται πως ο αριθμός ανθρώπων που τρώνε έντομα ανέρχεται στα περίπου 2 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Θα προσαρμοστούν, έστω και εν μέρει, οι Ιταλοί στις νέες καταναλωτικές συνήθειες λόγω περιβαλλοντολογικής συνείδησης μέσα στα επόμενα έτη; Ίδωμεν.

Πηγή: ERTnews