Τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε προεκλογικά στην Αρμενική κοινότητα, αλλά και πιστός στις θέσεις του εδώ και δεκαετίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Αρμενίων, στην καθιερωμένη του δήλωση, για την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων.
 
«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια βιαιότητα. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν με πορείες στο θάνατό τους, σε μια εκστρατεία εξόντωσης», αναφέρει στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνοντας ότι τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία είπε ότι θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
 
 «Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», συνεχίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Για δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να απονείμουμε κατηγορία,  αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ».
 
Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογραμμίζει πως καθώς σήμερα θρηνούμε ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας.

«Έναν κόσμο που δεν λερώνεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της αδιαλλαξίας,  όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα για να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε την επούλωση και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου».
 
Καταλήγοντας το μήνυμά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν τονίζει πως ο Αμερικανικός λαός τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε πριν 106 χρόνια σαν σήμερα.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ