Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να «αποτρέψουν περαιτέρω βία» και να εργαστούν για «αποκλιμάκωση», σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές σήμερα στην Ιορδανία.

«Ανώτεροι Ιορδανοί, Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι», συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, και, μετά από «ενδελεχείς και ειλικρινείς συζητήσεις», «επιβεβαίωσαν την ανάγκη συμμετοχής σε αποκλιμάκωση στο πεδίο και αποτροπή περαιτέρω βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των οκτώ σημείων.

Η συνάντηση για «την πολιτική και την ασφάλεια» είχε στόχο να συζητηθεί μια ηρεμία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά από αρκετές ημέρες θανάσιμης βίας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας.

Αυτή ήταν η πρώτη του είδους της συνάντηση εδώ και χρόνια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με περιφερειακή και διεθνή συμμετοχή για να συζητηθεί η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο τέλος των συνομιλιών, η ισραηλινή κυβέρνηση και η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή «επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και δέσμευση» να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν τα μονομερή μέτρα για περίοδο 3 έως 6 μηνών.