Το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer και BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 94% στην αποτροπή κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, που οδηγούν στην εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου που προκαλεί, έδειξε μελέτη ιδιαίτερα ευρείας κλίμακας που διενεργήθηκε στο Ισραήλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιοποιήθηκαν χθες, επιβεβαιώνοντας τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών και τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εκστρατείες ανοσοποίησης στον αγώνα για να τερματιστεί η πανδημία.

“Πρόκειται για την πρώτη ελεγμένη από ομότιμους (peer-reviewed) απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες”, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Ράις, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης αυτής, η οποία αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο της επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Το εμβόλιο της Moderna κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής εστάλη για κλινική δοκιμή

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι μια τροποποιημένη έκδοση του εμβολίου της κατά της Covid-19, που παρασκευάστηκε ειδικά για την καταπολέμηση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού, είναι έτοιμη για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

“Η Moderna έστειλε δόσεις του συγκεκριμένου υποψήφιου εμβολίου κατά της παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Νότια Αφρική, στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας για μια κλινική δοκιμή”, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.