Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το περιφερειακό δικαστήριο του Μπαντ Κρόιτσναχ της Ρηνανίας – Παλατινάτου στον 50χρονο άνδρα ο οποίος στις 18 Σεπτεμβρίου 2021 πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 20χρονο υπάλληλο πρατηρίου βενζίνης που του ζήτησε να συμμορφωθεί με τα μέτρα κατά της πανδημίας και να φορέσει προστατευτική μάσκα μέσα στο κατάστημα.
Ο Μάριο Ν., σύμφωνα με τους δικαστές, είχε ως κίνητρο τις ακροδεξιές πεποιθήσεις του και τη γενικότερη εχθρότητα προς το κράτος. «Έβλεπε τον ταμία του πρατηρίου ως εκπρόσωπο του κράτους και της πολιτικής κατά του κορονοϊού, την οποία θεωρούσε λανθασμένη και θέλησε να παραδειγματίσει μέσω της πράξης του», αναφέρεται στην απόφαση.
Ο δράστης είχε ομολογήσει ότι από θυμό, επειδή ο νεαρός ταμίας αρνείτο να του πουλήσει μπίρα αν δεν φορούσε μάσκα, πήγε στο σπίτι του, πήρε το όπλο του και επέστρεψε στο πρατήριο προκειμένου να πυροβολήσει το θύμα. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει να χαρακτηριστεί η πράξη ανθρωποκτονία εξ αμελείας, επειδή ο δράστης είχε προηγουμένως καταναλώσει αλκοόλ, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ