Το όλο δημοσίευμα βασίζεται σε ισχυρισμούς του εκδότη, Κωστή Χατζηκωστή «που δυστυχώς διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα προβάλλει ως διαμηνυθέντα μεταξύ μας», αναφέρει γραπτή δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με το δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας των Αθηνών, ημερομηνίας 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης γράφει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει την αλήθεια και προσθέτει: «Τα όσα ισχυρίζεται ότι ελέχθησαν για τις θέσεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή περί της αλλαγής έλευσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, όχι μόνο δεν αληθεύουν αλλά και διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα και το άψογο και άριστον της συνεργασίας μεταξύ εμού και του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας καταγράφει».

Συνεπώς, καταλήγει ο τεως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η όποια απόδοση αντεθνικών θέσεων, ή παρεμβάσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού στις πολιτικές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στις από κοινού συναποφασθείσες πολιτικές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας «είναι και απαράδεκτες και καταδικαστέες».

Χρησιμοποίησα λόγια και λέξεις του Αναστασιάδη, απαντά ο εκδότης Κώστας Χατζηκωστής στον τέως Πρόεδρο

Διαψεύδει ο εκδότης Κώστας Χατζηκωστή τα όσα «ο διαψεύδοντας φίλος μου Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει, διότι γνωρίζει ότι όσες λέξεις χρησιμοποίησα είναι αυτές, που ο ίδιος μου είπε» και όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση «αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σε σχέση με την δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σε σχέση με τις αναφορές του στο βιβλίο «7 Προεδρικά Πορτραίτα», ο κ. Χατζηκωστής αναφέρει ότι «πρόκειται 100% για λόγια και λέξεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τα οποία ευσταθούν, ανεξαρτήτως των σκοπιμοτήτων, που θέλει τώρα να εξυπηρετήσει. Αν παρέλειψα δυο λέξεις είναι τα επίθετα, που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Το ήθος μου, αλλά και η αγάπη μου για την Ελλάδα, δεν μου το επέτρεπαν».

Ουδείς και ουδέποτε από τους έξι προηγούμενους Προέδρους διέψευσαν έστω κι’ ένα ιώτα της μακροχρόνιας δημοσιογραφικής και αρθρογραφικής του πορείας, προσθέτει λέγοντας ότι τ ίδιο ισχύει και για το βιβλίο του.

«Στα 10 χρόνια διακυβέρνησής του ο Νίκος Αναστασιάδης, κατέγραψε επίδοση να διαψεύδει τον εαυτόν του και σε πράξεις και σε λόγους. Ο καθένας παραδίδει τον εαυτόν του στην κρίση της αδέκαστης ιστορίας», καταλήγει στην δήλωση του ο κ. Χατζηκωστής.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ αναφέρεται στο βιβλίο του Κωστή Χατζηκωστή 7 πορτρέτα και αναφέρεται μεταξύ άλλων το εξής:

Ὁ κ. Ἀναστασιάδης ἐξομολογήθηκε στόν κ. Χατζηκωστῆ ὅτι ὁ Ἕλλην Πρωθυπουργός προωθοῦσε τήν ἰδέα τῆς διακοπῆς τῶν γεωτρήσεων στήν Κύπρο, προκειμένου νά ἐξευμενισθοῦν οἱ Τοῦρκοι, καί ὅτι ἐτάσσετο ὑπέρ τῆς κατασκευῆς ἀγωγοῦ ἀερίου Ἰσραήλ – Τουρκίας, ὁ ὁποῖος θά παρέκαμπτε τήν Κύπρο! Στήν σελίδα 338 τῆς ἐπικαιροποιημένης ἐκδόσεως ὁ κ. Χατζηκωστῆς γράφει, ἀναφερόμενος στόν διάλογο πού εἶχε μέ τόν κ. Ἀναστασιάδη: «Ρώτησα στή συνέχεια γιά τή “συμπαράσταση” τῆς Ἑλλάδος. Ἐπανέλαβε ὅτι ἡ Κύπρος δέν εἶναι στίς προτεραιότητες τῆς ἐξωτερικῆς της πολιτικῆς. Πρόσθεσε ὅτι ἡ Ἑλλάδα κάνει ὅ,τι μπορεῖ νά μή βρίσκει μπροστά της “τό πρόβλημα τῆς Κύπρου”. Ἀποκάλυψε ὅτι ὁ Μητσοτάκης τόν βολιδοσκόπησε ἐάν θά ἦταν διατεθειμένος νά διακόψει τό γεωτρητικό πρόγραμμα τῆς Κύπρου, χάριν τῆς ἐπανέναρξης τοῦ διαλόγου. “Ἡ ἀποκάλυψη αὐτή ἔχει πολυσήμαντη ἀξία γιά τίς προθέσεις καί ἴσως σχετικές ἀποφάσεις τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως” παρατήρησα»

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ