Ήρεμη είναι η κατάσταση στη νεκρή ζώνη στην Πύ-λα, δήλωσε σήμερα το πρωί στο ΚΥΠΕ ο εκπρό-σωπος της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙ-ΚΥΠ) Αλίμ Σιντίκ.
«Όλα είναι ήρεμα. Οι ειρηνευτές των ΗΕ διατηρούν παρουσία στην περιοχή και συνεχίζουν να παρακο-λουθούν στενά την κατάσταση. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πα-ραμένει σε ετοιμότητα για να αποτρέψει οποιαδή-ποτε επανέναρξη των εργασιών», ανέφερε ο κ. Σι-ντίκ.

ΚΥΠΕ

Ο Τζον Σαρμπάνης θεωρεί υπεύθυνο της όξυνσης τον Τούρκο Πρόεδρο

Τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ στην Πύλα, ο Ελληνοαμερικανός Βουλευτής Τζον Σαρμπάνης ο οποίος καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να διασφαλίσει ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί «ουσιαστικά» από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι Κύπριοι ζουν υπό τη σκιά της τουρκικής κατοχής για 49 χρόνια. Ενώ οι Κύπριοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προτρέψει για ειρηνική επανένωση του νησιού, οι τουρκοκυπριακές αρχές και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές μέσα από συνεχείς γύρους κλιμακούμενης συμπεριφοράς την πρόθεσή τους να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημειώνει ο ίδιος.

Προσθέτει πως η απόπειρα κατασκευής ενός δρόμου από την τουρκοκρατούμενη Κύπρο στην Πύλα από τους Τουρκοκύπριους, κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και παραβιάζει κατάφωρα μακροχρόνιες διεθνείς συμφωνίες που αποσκοπούν στην προστασία της Κύπρου από αυτό ακριβώς το είδος επιθετικότητας.