Οι Ιρανοί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τίμησαν την πρώτη επέτειο του θανάτου της Μαχσά Αμίνι, με ακτιβιστές να κάνουν λόγο για νέα καταστολή για να αποτραπεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα πέρυσι.

Η Αμίνι, μια 22χρονη Ιρανή Κούρδισσα, πέθανε λίγες μέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες. Η οικογένειά της λέει ότι πέθανε από χτύπημα στο κεφάλι, αλλά αυτό αμφισβητείται από τις ιρανικές αρχές.

Η οργή για τον θάνατό της επεκτάθηκε γρήγορα σε εβδομάδες διαδηλώσεων, όπου γυναίκες έσκιζαν τις υποχρεωτικές μαντίλες τους σε μια ανοιχτή πρόκληση στο σύστημα διακυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπό τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορές εκτός Ιράν ανέφεραν ότι ο πατέρας της Αμινί συνελήφθη για λίγο το πρωί του Σαββάτου και αφέθηκε ελεύθερος αργότερα, καθώς η πίεση αυξάνεται στην οικογένεια να μην πραγματοποιήσει τελετή μνήμης για αυτήν.

Ο Αζμάντ Αμινί συνελήφθη ενώ έβγαινε από το σπίτι της οικογένειας στη δυτική πόλη Σακέζ και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με την προειδοποίηση να μην πραγματοποιήσει το μνημόσυνο, ανέφεραν το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν και το 1500tasvir monitor.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA χαρακτήρισε τις αναφορές για τη σύλληψη ως «ψευδείς», λέγοντας ότι είχαν ως στόχο «να υποκινήσουν τον πληθυσμό να διαμαρτυρηθεί».

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στον τάφο της στο νεκροταφείο στο Σακέζ, με ορισμένες αναφορές να λένε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στον χώρο.

Οι διαδηλώσεις έχασαν τη δυναμική τους μετά από αρκετούς μήνες μετά την καταστολή που έφερε τις δυνάμεις ασφαλείας να σκοτώνουν 551 διαδηλωτές, σύμφωνα με την οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν με έδρα τη Νορβηγία, και να συλλαμβάνουν περισσότερους από 22.000, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι ιρανικές αρχές λένε ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας σκοτώθηκαν επίσης σε αυτό που περιγράφουν ως «ταραχές» που υποκινήθηκαν από ξένες κυβερνήσεις και εχθρικά μέσα ενημέρωσης.

Επτά άνδρες εκτελέστηκαν αφού καταδικάστηκαν σε υποθέσεις διαμαρτυρίας.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας λένε ότι οι αρχές ανανέωσαν τα μέτρα καταστολής τους ενόψει της επετείου, ασκώντας πίεση στους συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις σε μια προσπάθεια να τους σταματήσουν να μιλούν.

Κανάλια που εδρεύουν εκτός Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Iran International, μετέδωσαν πλάνα κατοίκων να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα» και το κύριο σύνθημα διαμαρτυρίας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» από πολυκατοικίες στην Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ τη νύχτα.

Ενώ μερικές γυναίκες εξακολουθούν να κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα, ιδιαίτερα σε πλούσιες, παραδοσιακά φιλελεύθερες περιοχές της βόρειας Τεχεράνης, το κοινοβούλιο, με συντηρητική κυριαρχία, εξετάζει επί του παρόντος ένα σχέδιο νόμου που θα επιβάλλει πολύ αυστηρότερες ποινές για μη συμμόρφωση.

Υπό το σύνθημα «Πες το όνομά της!», οι Ιρανοί μετανάστες αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις μνήμης, με μεγάλες διαδηλώσεις στο Παρίσι και το Τορόντο.

 

πηγή ΚΥΠΕ