Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Για να είμαι ειλικρινής, την κουβέντα την άκουσα για πρώτη φορά στην Κύπρο. Λιτή, αυτοφυής, αγκαθωτή σαν παπουτσόσυκο. Βάλθηκα να την μελετήσω, ν’ αναλύσω τις συστατικές της έννοιες, προς άρση τυχόν παραδρομής.

Πρώτα ενδιέτριψα με την παπουτσοσυκιά. Μια φυσική οντότητα, επιβλητική, χρήσιμη, άκρως συμπαθητική, σεβάσμια, εντελώς διαφορετική από την φραγκοσυκιά στην Ελλάδα. Πιστέψτε με! Εκεί την κοιτάς κι αντικρίζεις δεκάδες παλάμες ανοιχτές, να στοχεύουν σ το πρόσωπό σου.

Με τον καιρό αφού έμαθα για τη φύτρα, ε ναι, κι εγώ ο ασυνήθιστος, γεύτηκα τους καρπούς της. Πρώτη φορά στην Κύπρο! Ήταν τοπική επιταγή «Αν δεν φας κουμπάρε παγωμένο παπουτσόσυκο τώρα το καλοκαίρι, πότε θα το φας;;!» Μαζί όμως και η προτροπή «Μη φας πολλά γιατί θα στουπώσεις!»

Άκουσα πολλούς επισήμους να αναφέρονται με θέρμη στις ευεργετικές ιδιότητες του παπουτσόσυκου. Ακόμη κι επιχειρηματίες να σκέπτονται εμπορικά την αξιοποίησή του. Είδα και τον πονηρούλη Υπουργό, να υψώνει φράχτες με παπουτσοσυκιές, στα περάσματα των μεταναστών και προσφύγων. Τα αγκάθια τους -σκέφτηκε- θα τους αποτρέψουν να περάσουν στα εδάφη μας. –Τα δοκιμάσαμε όλα. Δεν μας βγήκαν. Ας δοκιμάσουμε και οικολογικά, αξιοποιώντας τις πελώριες παπουτσοσυκιές και τις… αιχμές τους.

Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος έχει αφήσει τους σκληρότερους, ανά τον κόσμο, διώκτες των μεταναστών, άναυδους. Ποιος Τράμπ με τα τείχη του, ποιος Όρμπαν με τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Νουρής με την παπουτσοσυκιά του! Η επιτυχία θεωρείται δεδομένη!

Μόνο ένα ατύχημα θα μπορούσε να ανατρέψει, εκτιμώ, τον υπουργικό σχεδιασμό. Μήπως, λέω, όπως θα έρχονται εξαθλιωμένοι, διψασμένοι και πεινασμένοι οι ξένοι, πέσουν σαν τις ακρίδες πάνω στις παπουτσοσυκιές. Κι αφανίσουν τον καρπό, ανοίγοντας μαζί και τρύπες στα σχέδιά σας Υπουργέ. Σκεφτείτε μόνο! Εκείνους κανένας καλοθελητής δεν τους προειδοποίησε, «μη φάτε πολλά γιατί θα στουπώσετε».

Φοβάμαι μια άσχημη τροπή. Έτσι όπως θα καταδιώκετε τους άρτι «εισβολείς» στα πάτρια εδάφη σας, τρέξουν για να γλυτώσουν Και, με τα νώτα τους στραμμένα στις εξόδους διαφυγής τους, συμβεί αναπάντεχα και δεύτερο ατύχημα…

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6