Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξερράγησαν πάνω από το Κρεμλίνο αυτήν την εβδομάδα πιθανότατα απέφυγαν τα συστήματα αεράμυνας εντός της Μόσχας και γύρω από αυτήν, κάτι που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να εκτοξεύτηκαν από το ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

Μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο των δρόνων αυτών, κυβερνήσεις και αναλυτές πληροφοριών προσπαθούν να ανακαλύψουν την προέλευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να πετούν σε έναν προκαθορισμένο προορισμό και να εκρήγνυνται. Η Μόσχα είχε ασχοληθεί με την προστασία του Κρεμλίνου από τους δρόνους τουλάχιστον από το 2015, όταν άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά αντίμετρα για να διώχνει μακριά αυτού του είδους τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραποιώντας τα σήματα γεωεντοπισμού (spoofing), εξήγησε ο Ντέινα Γκάουαρντ, ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Resilient Navigation and Timing Foundation, το οποίο συνηγορεί υπέρ ενός πιο ισχυρού και διαδεδομένου συστήματος GPS.

 
Αυτή η «πλαστογράφηση» στοιχείων (spoofing) συμβαίνει όταν στέλνεται ένα πλαστό σήμα GPS για να αντικαταστήσει ένα κανονικό, παραπλανώντας τα συστήματα κατεύθυνσης στους δρόνους ή σε άλλες συσκευές.

Ο Γκάουαρντ είπε ότι τα εξελιγμένα ρωσικά αμυντικά συστήματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι δρόνοι που έφτασαν στο Κρεμλίνο, που ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν μέσου μεγέθους, «πιθανότατα δεν χρησιμοποιούσαν GPS αλλά ήταν χειροκίνητα –που σημαίνει ότι εκτοξεύτηκαν από κοντινή απόσταση – η απλώς ακολουθούσαν μια προκαθορισμένη πορεία, σε στυλ καμικάζι».

Δύο από τα πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν σε ρωσικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δύο αντικείμενα να πετούν στην ίδια πορεία προς τον θόλο της Γερουσίας, ένα από τα υψηλότερα σημεία του συγκροτήματος του Κρεμλίνου. Το πρώτο καταστρέφεται αφήνοντας πίσω του μόνο λίγο καπνό, ενώ από το δεύτερο φαίνεται να πέφτουν φλεγόμενα συντρίμμια στον θόλο.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε την επίθεση με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον αρνούνται κάθε ανάμιξη.

Είναι πολύ δύσκολο μια ιπτάμενη συσκευή να μην εντοπιστεί όταν πετά σε μεγάλες αποστάσεις.

Πώς έφτασαν στο Κρεμλίνο;

«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο δρόνος κατάφερε να πετάξει σε όλη τη Μόσχα, μέχρι το Κρεμλίνο, χωρίς να εντοπιστεί και να καταστραφεί», δήλωσε ο Μπλέικ Ρέσνικ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών BRINC. «Το σχετικά μικρό μέγεθος και το χαμηλό ύψος μπορεί να βοήθησαν. Αν ο δρόνος δεν χρησιμοποιούσε GPS και δεν επικοινωνούσε με έναν χερσαίο σταθμό ελέγχου, αυτό θα δυσκόλευε επίσης τις παρεμβολές (στο σήμα του) ή το spoofing, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Γκάουαρντ, το Κρεμλίνο διαθέτει ορισμένα συστήματα άμυνας που βασίζονται σε ραντάρ και οπτικό εντοπισμό και χρησιμοποιούν σφαίρες ή εκρηκτικά βλήματα για να προστατεύσουν το συγκρότημα από τους δρόνους ή ακόμη και από πυραύλους.

Σύμφωνα με τον Νταν Γκέτινγκερ της Vertical Flight Society, ο δρόνος που χρησιμοποιήθηκε στο Κρεμλίνο μοιάζει να είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σταθερών πτερύγων, από τα μεγαλύτερα επιθετικά αυτού του είδους που χρησιμοποιούνται ήδη ή είναι σε φάση ανάπτυξης. Ελάχιστες χώρες διαθέτουν στρατιωτικού τύπου δρόνους-καμικάζι με δυνατότητες να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις – για παράδειγμα, να πετάξουν από την Ουκρανία. Περίπου έξι μεγαλύτερα στρατιωτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται ή είναι σε φάση ανάπτυξης έχουν την ικανότητα να πετούν επί 400 και πλέον χιλιόμετρα. Η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ουκρανία είναι μεταξύ των χωρών που παράγουν δρόνους τέτοιου μεγέθους και δυνατοτήτων, είπε ο Γκέτινγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ