Η απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς δεν θα έχει επίπτωση στη δυνατότητα της Ουάσιγκτον να εξοπλίζει την Ουκρανία, είπε η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ την Τρίτη.

“Στο ζήτημα κατά πόσο η αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ πιθανώς θα γίνει εις βάρος της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δεν αναμένουμε καμιά μεγάλη πρόκληση”, είπε η Τζουλιάν Σμιθ σε δημοσιογράφους.

Είπε ότι υποθέτει πως οι ΗΠΑ «θα μπορέσουν να μείνουν επικεντρωμένοι στη συνεργασία και δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία”.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε αμερικανικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη να μετακινηθούν πιο κοντά στο Ισραήλ, δείχνοντας την υποστήριξή του την Κυριακή, στέλνοντας ταυτόχρονα νέα στρατιωτική βοήθεια.

Η κρίση στο Ισραήλ έρχεται την ώρα που ο Λευκός Οίκος παλεύει να βρει τρόπο να συνεχίσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, μετά από εμπόδια που συνάντησε στο Κογκρέσο.

Υποστηρικτές του Κιέβου από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για να συζητήσουν τις παραδόσεις όπλων, με στόχο να διατηρηθεί η δυνατότητα προέλασης της ουκρανικής αντεπίθεσης και την παροχή αεράμυνας για προστασία από μια πιθανή χειμερινή επίθεση από τη Ρωσία.

“Αναμένω ότι η έμφαση θα είναι περισσότερο γύρω από την αεράμυνα και τα πυρομαχικά, παρόλο που χωρίς αμφιβολία οι Ουκρανοί θα έρθουν με μία σειρά αιτημάτων”, είπε η Σμιθ.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα ανάμεσα στους συμμάχους σχετικά με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία μετά που απορρίφθηκε η παροχή βοήθειας μετά από μια συμφωνία στο Κογκρέσο, προκειμένου να αποφευχθεί η παύση πληρωμών της κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα.

Οι ΗΠΑ έχουν παρέχει στην Ουκρανία τόση στρατιωτική βοήθεια όση όλα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς μαζί, από την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος να σταματήσει η παροχή όπλων προς την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η Ένωση δεν θα μπορέσει να καλύψει κενό χρηματοδότησης που τυχόν αφήσουν οι ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων