Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για το κλείσιμο της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑη ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη ανέφερε ότι στον ορίζοντα φαίνεται μια συμβιβαστική λύση την ύστατη στιγμή, με την παράταση 45 ημερών που προτάθηκε.

Ειδικότερα, θα τεθεί προς ψήφιση σχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση λειτουργίας της κυβέρνησης για 45 ημέρες, εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Όπως τόνισε εφόσον τα δύο κόμματα συμφωνήσουν θα αποφευχθεί το λεγόμενο κλείσιμο της χώρας και δεν θα παραλύσει η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση με αποτέλεσμα 4 εκατομμύρια υπάλληλοι να χάσουν τον μισθό τους.

Ρυθμιστής των εξελίξεων ο Κέβιν Μακάρθι
Στο επίκεντρο της κόντρας ο ρεπουμπλικανός Κεβιν Μακάρθι που βρίσκεται στην προεδρία της Βουλής και πιέζεται από μια ομάδα ακραίων βουλευτών που αντιτίθεται στη συμφωνία και θέλει να του κάνει την ζωή δύσκολη μπλοκάροντας οποιαδήποτε πρόταση προωθείται.

Ο Μακάρθι θα μπορούσε να περάσει μια από αυτές μαζί με τους υπόλοιπους Ρεπουμπλικανούς και την βοήθεια των Δημοκρατικών αλλά οι ακραίοι του έχουν πει ξεκάθαρα ότι αν συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς θα κινήσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αντικατάστασης του.

Η θέση του θα τεθεί εν αμφιβάλω ακόμη και σε περίπτωση κλεισίματος της κυβέρνησης λόγω του πολιτικού κόστους, επομένως βρισκόμαστε ούτως η άλλως ενόψει εξελίξεων.

Σε αυτή την φάση πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής για να σώσει την θέση του έστω και προσωρινα, φαίνεται πως επιλέγει το αδιέξοδο και την στάση πληρωμών κάτι που αποδεικνύει την δυσλειτουργία και την τοξικότητα στο αμερικανικό κογκρέσο. Με θύμα την Αμερική.

Πηγή: ERT