Δεν ενσωματώθηκαν, τελικά, στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, οι τροπολογίες του βουλευτή Κρις Πάπας, όσον αφορά τα αμερικανικά μαχητικά F – 16.
Επιδίωξη ήταν να διασφαλιστεί ότι, προκειμένου να εγκριθεί από την αμερικανική κυβέρνηση η πώληση προς την Τουρκία νέων F – 16 και η αναβάθμιση υφιστάμενων, θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.
Παρά την αρνητική εξέλιξη, το Αμερικανικό Κογκρέσο επέλεξε να στείλει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, αναφορικά με τις παράνομες υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
Σε κείμενο το οποίο συνοδεύει τον αμυντικό προϋπολογισμό, τα μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν τη θέση ότι, οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στο Νάτο, δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις, στον εναέριο χώρο άλλων κρατών – μελών της Συμμαχίας.
Το γεγονός ότι δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια υιοθέτησης της τροπολογίας για τα F-16, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθότι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ερτ, ο κύριος Μενεντεζ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.