Ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, Γιάννης Καρούσος, για την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των αεροδρομίων της Κύπρου που είχαν κλείσει από την 21η Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σήμερα, στις οκτώ το πρωί, αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας μια πτήση της Aegean για την Αθήνα μεταφέροντας 132 επιβάτες, γύρω στις 10.30 προσγειώθηκε πτήση της Israir από το Τελ Αβίβ με 22 επιβάτες, ενώ στις 12.10 έφτασε πτήση από την Αθήνα με 140 επιβάτες.
Τους πρώτους επιβάτες από το Τελ Αβίβ και από την Αθήνα, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε πως «όλες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και άλλα συναρμόδια Υπουργεία, έχουμε δουλέψει σκληρά για να προετοιμαστούμε για το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επαναφορά της συνδεσιμότητας της χώρας μας. Σήμερα μπορούμε να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι, αφού έχουμε ήδη υποδεχθεί τους πρώτους 22 επιβάτες από το Ισραήλ» .
Πρόσθεσε ότι, μαζί με την ομάδα του Υπουργείου, μετέβη στο αεροδρόμιο και μαζί με την Hermes Airports, τον διαχειριστή των αεροδρομίων και άλλα αρμόδια Τμήματα, παρακολούθησαν «ιδιαίτερα τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που έχουμε ετοιμάσει. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχω παρατηρήσει ότι ακολουθούνται οι διαδικασίες», είπε και σημείωσε πως «όλοι οι επιβάτες που είχαν ταξιδέψει με την πρώτη πτήση από το Ισραήλ, κατείχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, συμπλήρωσαν τα απαραίτητα ερωτηματολόγια και σιγά – σιγά περνούμε και στην υποχρεωτική πτήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία ανακοινώθηκε και θα δοκιμαστεί».
Αφού ανέφερε ότι «αυτές οι μέρες είναι ουσιαστικά η πρώτη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων», σημείωσε πως «μέρα με τη μέρα θα βελτιώνονται οι διαδικασίες. Οι χώρες οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ως κατηγορία Α και Β επικαιροποιούνται και εξετάζονται νέες χώρες που θα προστεθούν σ’αυτές τις κατηγορίες. Όλα σήμερα ξεκίνησαν πολύ θετικά και θεωρώ ότι έγινε μια εξαιρετική δουλειά από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για την προετοιμασία, είμαστε έτοιμοι», είπε και ευχήθηκε «καλή αρχή σε όλους».
Κληθείς να αναφέρει πού στηρίζει πρόσφατες δηλώσεις του ότι τον Αύγουστο θα φτάσουν στην Κύπρο περίπου 600 χιλιάδες άτομα, ο κ. Καρούσος είπε πως έχουν «γίνει κάποιες προβλέψεις για τους επιβάτες, όχι τουρίστες, η επιβατική κίνηση είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους τουρίστες. Υπολογίζουμε ότι τον πρώτο μήνα θα υπάρχουν περίπου χίλιοι επιβάτες την ημέρα, άρα 30 χιλιάδες, τον δεύτερο μήνα γύρω στις 200 χιλιάδες επιβάτες, τον τρίτο μήνα 400 χιλιάδες επιβάτες και μετά από τέσσερις μήνες γύρω στους 600 χιλιάδες επιβάτες».
Εξήγησε ότι «για έναν-δύο μήνες το νούμερο αυτό θα είναι σταθερό, ένα ποσοστό περίπου 30% θα είναι τουρίστες. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από ποιες χώρες ανοίγουν και σε ποιες κατηγορίες, ενώ βλέπουμε ότι οι αερογραμμές προτιμούν να προγραμματίζουν πτήσεις από χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α όπου δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του οποιουδήποτε πιστοποιητικού».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, «όσο επικαιροποιούνται οι χώρες, τόσο προστίθενται χώρες στην κατηγορία Α, σίγουρα θα αυξάνεται και ο τουρισμός, οι προοπτικές του αλλά και η επιβατική κίνηση».
Κληθείς να αναφέρει ποια μηνύματα λαμβάνονται από την Ελλάδα, ο κ. Καρούσος είπε πως «σίγουρα είναι πτήσεις που θα έχουν αυξημένη επιβατική κίνηση, υπάρχει ενδιαφέρον και είναι η κύρια σύνδεση που έχει η Κύπρος με το εξωτερικό και μία από τις πρώτες που ανοίγουν με το άνοιγμα των αεροδρομίων. Εκτός από την Ελλάδα, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από άλλες αεροπορικές εταιρείες και από άλλες χώρες, καθώς και από υφιστάμενες εταιρείες για να προσθέσουν και άλλα δρομολόγια, ιδιαίτερα προγραμματισμένες πτήσεις από προορισμούς που δεν είχαμε μέχρι σήμερα συνδεσιμότητα».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για την Ολλανδία και την Γαλλία ενώ πρόσφατα, συγκεκριμένη εταιρεία πρόσθεσε πτήσεις από Δανία και αεροδρόμια της Γερμανίας, με τα οποία δεν είχαμε συνδεσιμότητα και είναι πολύ σημαντικά για τον τουρισμό. Υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για να προστεθούν και άλλες πτήσεις, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το σε ποια κατηγορία ανοίγει η κάθε χώρα».
Ακόμα, συνέχισε, «υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές χώρες που επικοινωνούν είτε μέσω της κυβέρνησής τους, είτε μέσω των Τμημάτων Πολιτικής Αεροπορίας που ζητούν πληροφορίες και θέλουν να επαναφέρουν την αεροπορική σύνδεση μεταξύ των χωρών τους, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στις προτεραιότητές μας για να ταξινομηθεί, για να δούμε σε ποια κατηγορία ανήκει».
Κληθείς να αναφέρει τη διαδικασία που ακολουθείται, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «μέχρι και τις 19 του μήνα, που είναι η πρώτη φάση, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλοτική για να δούμε ποια προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν, από τις κατηγορίες Α και Β θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ότι ο επιβάτης είναι αρνητικός στον κορωνοϊό. Για τους Κύπριους πολίτες, για τους νόμιμα διαμένοντες αλλά και κάποιους σε άλλες ειδικές κατηγορίες, θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν την ανάλυση με την άφιξή τους στην Κύπρο και το κόστος, που θα ανέρχεται στα 60 ευρώ, θα το αναλάβουν οι ίδιοι».
Εξήγησε, επίσης, ότι «από κάποιες χώρες που δεν είναι στην κατηγορία Α και Β, θα επιτραπούν πτήσεις με άδεια μόνο από τον Υπουργό Μεταφορών, με κάποια κριτήρια με επιβάτες μόνο Κύπριους, όπως και νόμιμα διαμένοντες στην Δημοκρατία. Απόψε θα πραγματοποιηθεί πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία έχουμε δώσει άδεια, αφού η εταιρεία ενδιαφέρθηκε να προγραμματίσει πτήση, και θα ελέγξουμε ότι οι επιβάτες είναι δικαιούχοι επαναπατρισμού».
Είπε ακόμα ότι από τις 20 Ιουνίου και μετά, «από τις χώρες που θα ανήκουν στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται να έχει κάποιος πιστοποιητικό για να ταξιδέψει, αλλά όλοι οι επιβάτες είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή για να ταξιδέψουν. Θα υπάρχει έγκριση ότι έχουν υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, θα επιδεικνύουν την έγκριση πριν την αναχώρησή τους και δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο, εάν πρώτα δεν έχει συμπληρώσει αυτή την ηλεκτρονική αίτηση που θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ιχνηλάτησης και προγραμματισμού, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι πρέπει να κάνουν το τεστ κατά την άφιξη, και άλλες λεπτομέρειες».
Από τις 20 Ιουνίου και μετά, από τις χώρες που δεν βρίσκονται στις κατηγορίες Α και Β, θα επιτρέπονται οι πτήσεις με τον όρο ότι οι επιβάτες είναι Κύπριοι πολίτες, νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάποιοι άλλοι με ειδική άδεια. Ετσι και από χώρες που σήμερα ίσως δεν υπάρχουν πτήσεις, εάν μια αεροπορική εταιρεία κρίνει ότι υπάρχει ζήτηση και αρκετοί Κύπριοι που πρέπει να ταξιδέψουν από και προς αυτές τις χώρες, ή κάποιοι με ειδική άδεια, θα μπορούν να προγραμματίσουν πτήσεις και να πουλήσουν κανονικά τα εισιτήριά τους».
Από την πλευρά της, η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου, είπε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επανεκκινούμε σήμερα τις επιβατικές πτήσεις από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μετά από σχεδόν τρίμηνη διακοπή. Είμαστε αισιόδοξοι, 20 εταιρείες έχουν ήδη δρομολογήσει πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου και πιστεύουμε ότι με την πάροδο των εβδομάδων και όπως θα επαναξιολογούνται οι χώρες από τις οποίες επιτρέπεται το ταξίδι στην Κύπρο, θα προστεθούν και άλλες εταιρείες που θα πραγματοποιούν πτήσεις στο νησί μας».
Πρόσθεσε ότι μέχρι πρότινος «είχαμε 70 αεροπορικές εταιρείες που ταξίδευαν από και προς την Κύπρο. Εχουμε λάβει, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους, όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία τόσο των επιβατών που διακινούνται μέσα από τα αεροδρόμια, όσο και του προσωπικού που εργάζεται στους αερολιμένες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Καλογήρου είπε πως «στο κτίριο των αεροδρομίων επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επιβάτες και προσωπικό. Ολοι πρέπει να φορούν την μάσκα που θα φέρουν μαζί τους κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, υπάρχει θερμοκάμερα που θα παίρνει τη θερμοκρασία των επιβατών κατά την άφιξη και κατά την αναχώρησ’η τους, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι, εάν υπάρχει κάποιος με συμπτώματα, οι ιατρικές υπηρεσίες θα χειριστούν το περιστατικό αυτό καταλλήλως».
Ακόμα, πρέπει να συμπληρώνονται από όλους τους επιβάτες οι απαραίτητες δηλώσεις που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Καλογήρου είπε ότι «σήμερα αναμένονται στο αεροδρόμιο Λάρνακας πέντε αναχωρήσεις και πέντε αφίξεις. Από την Ελλάδα σήμερα αναμένουμε περίπου 300 άτομα, ωστόσο, η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες όπως θα αυξηθεί και ο αριθμός των πτήσεων».
Σημείωσε ακόμα ότι «από τις 20 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κύπρο, είναι από τις 19 χώρες που σήμερα επιτρέπεται να διενεργούν πτήσεις και έχουν ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα για πτήσεις στο νησί μας. Οι υπόλοιπες εταιρείες αναμένουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για να μπορέσουν να δρομολογήσουν τις πτήσεις τους, γιατί υπάρχουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που ακόμα δεν έχει ενταχθεί στην κατηγορία όπου μπορούν να γίνονται πτήσεις».
Οσον αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου, η κα. Καλογήρου είπε πως «είναι μεν ανοικτό από σήμερα, δέχεται πτήσεις, ωστόσο δρομολογημένες πτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Ιουνίου. Η Ryanair, που έχει βάση στην Πάφο με τρία αεροσκάφη, θα εκτελέσει το πρόγραμμά της κανονικά μετά τις 20 Ιουνίου και σταδιακά θα αυξάνονται».
Σημειώνεται ότι στις 8 το πρωί αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας πτήση της Aegean για την Αθήνα με 132 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι ευρωβουλευτές, ενώ η πτήση της Israir που προσγειώθηκε γύρω στις 10.30 από το Τελ Αβίβ, μετέφερε 22 επιβάτες.
Στην είσοδο του αεροδρομίου υπάρχουν σημεία με αντισηπτικά και στη συνέχεια οι επιβάτες προχωρούν σε ειδικό μέρος με θερμοκάμερα, για να τους ληφθεί η θερμοκρασία.
Ακόμα, τα σημεία check in είναι ανοικτά εναλλάξ, προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις από τους επιβάτες, ενώ στις καρέκλες που βρίσκονται στοΝ χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων, υπάρχουν κόκκινα και πράσινα σήματα, ώστε ο κόσμος να κάθεται μόνο στα πράσινα και τα κόκκινα να είναι κενά.
Ταυτόχρονα, στο έδαφος υπάρχουν σήματα για να τηρούν οι επιβάτες τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ γίνεται πιο ενδελεχής και σχολαστική καθαριότητα σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου.
Τέλος, κοντά στις πινακίδες ανακοινώσεων για τις αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών, καθώς και στα σημεία παραλαβής αποσκευών, υπάρχουν ανακοινώσεις για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται αλλά και για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο κόσμος.
Πηγή: ΚΥΠΕ