Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε όπως, για φέτος, λόγω των αναβληθέντων εξαιτίας του κορωνοϊού γάμων, επιτραπεί η τέλεση γαμήλιων τελετών και κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων μέχρι και της 12ης Δεκεμβρίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα στη δεύτερη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Σε ανακοίνωση της, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι απέτισε, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ευσεβέστατο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους μετ’ αυτού αγωνισαμένους και πεσόντες κατά την προάσπιση της Πόλεως και ευχήθηκε όπως ο Κύριος της ζωής και του θανάτου αναπαύει τις ψυχές τους «εν σκηναῖς δικαίων».

«Ἡ θυσία εκείνων έδωσε στο Ελληνικό γένος, που εισερχόταν σε μίαν πολυαίωνη δουλεία, την ελπίδα της ανάστασης, εμψύχωσε τους επιζήσαντες και ετίμησε τους προγόνους που είχαν μέχρι τότε υπερασπιστεί την πίστη και την πατρίδα αποκρούοντας ποικίλους εχθρούς. Αν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν έπιπτε ηρωικώς μαχόμενος, αν έφευγε, ἢ παραδιδόταν στους Τούρκους, αν η Εκκλησία δεν συνάσπιζε το Έθνος, αν δεν ανελάμβανε την Παιδεία και αν δεν διατηρούσε τη γλώσσα και τις παραδόσεις του, ούτε η επανάσταση του 1821 ούτε και η παλιγγενεσία θα ήταν δυνατές», προσθέτει.

Τιμώντας τη μνήμη των προμάχων της Κωνσταντινουπόλεως, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους όπως παραδειγματιστούμε από τον ηρωισμό τους και όπως αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα από την ιστορία μας για αντιμετώπιση και των σημερινών δύσκολων περιστάσεων.

Κατά τη συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2019 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2020.

Αποφάσισε, επίσης, όπως για φέτος (2020) λόγω των αναβληθέντων εξαιτίας του κορωνοϊού γάμων, επιτραπεί η τέλεση γάμων, και κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων, μέχρι και της 12ης Δεκεμβρίου εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Η Ιερά Σύνοδος όρισε τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημοσύνων ως εξής: Την 5η Ιουλίου 2020, για τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αὐτῷ σφαγιασθέντας, την 12η Ιουλίου 2020, για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, την 19η Ιουλίου 2020 για τους πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και την 2α Αυγούστου 2020 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο.

Του Μνημοσύνου για τον Εθνάρχη Μακάριο θα προστούν οι οικείοι Μητροπολίτες στις επαρχίες τους, του δε Μνημοσύνου στην Ιερά Μονή Κύκκου θα προστεί ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας.