Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ για την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στη Δυτική Όχθη καθώς οι ιατρικές δομές γίνονται δυσπρόσιτες λόγω της βίας και των επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, κάλεσε να ασκηθεί πολιτική «άμεσης και ενεργής προστασίας των αμάχων και του συστήματος υγείας στη Δυτική Όχθη».

Από το ξέσπασμα την 7η Οκτωβρίου του πολέμου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, 521 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 126 παιδιά, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 5.200 και πλέον, ανάμεσά τους 800 παιδιά, έχουν τραυματιστεί σε βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, στην εξουσία στη Δυτική Όχθη, καταμετρά από τη δική της πλευρά τουλάχιστον 545 θανάτους σε επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων ή επιθέσεις εβραίων εποίκων από την 7η Οκτωβρίου.

Η μαζική αύξηση των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία «αυξάνει το βάρος» για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις δομές υγείας που «ήδη υποβάλλονταν σε σκληρή δοκιμασία» και δεν λειτουργούν παρά στο 70% της δυναμικότητάς τους εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Στη Δυτική Όχθη καταγραφόταν ήδη έξαρση της βίας τα τελευταία δυο χρόνια, που κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.