Η Βραζιλία έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Αργεντινή, που ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου σιταριού, μετά από απόφαση του εθνικού οργανισμού βιοασφάλειας CTNbio.

Το αίτημα έγκρισης υποβλήθηκε από την εταιρεία φυτογενετικής Tropical Melhoramento e Genetica, εταίρο στη Βραζιλία της Αργεντινής Bioceres, η οποία έχει αναπτύξει μια ποικιλία από ανθεκτικό στο νερό γενετικά τροποποιημένο σίτο γνωστό ως HB4.

Σε μια δήλωση, η Bioceres επιβεβαίωσε ότι η Βραζιλία είχε ολοκληρώσει μια αξιολόγηση ασφάλειας του HB4, παρέχοντας πλήρη έγκριση για την εμπορευματοποίηση και την καλλιέργειά του στη χώρα.

Η Βραζιλία καλλιεργεί εγχώριο σιτάρι, χρησιμοποιώντας φυτά προσαρμοσμένα στις τοπικές κλιματικές συνθήκες, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στην Αργεντινή για σημαντικές εισαγωγές.

Η Βραζιλία φυτεύει περίπου 3 εκατομμύρια εκτάρια με σιτάρι, κυρίως σε νότιες πολιτείες όπως το Rio Grande do Sul και η Parana.

Η σπορά σίτου ανθεκτικού στην ξηρασία μπορεί να είναι ελκυστική για τους αγρότες αυτής της περιοχής, όπου καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια έχουν αντιμετωπίσει πρόσφατα υδατική πίεση.

Υπό έντονες συνθήκες ξηρασίας, η Bioceres είπε ότι το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι της “έδειξε υψηλότερες αποδόσεις από τις συμβατικές ποικιλίες σε όλα τα περιβάλλοντα, με μέση βελτίωση της απόδοσης κατά 43% σε στοχευμένα περιβάλλοντα”.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε τις εισαγωγές αλευριού που παρασκευάζεται με γενετικά τροποποιημένο σιτάρι.

Αυτή η απόφαση πυροδότησε μια παγκόσμια συζήτηση για το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν και οι ανησυχίες εντάθηκαν, ότι οι πιο έντονες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να απειλήσουν την επισιτιστική ασφάλεια.

Η γενετικά τροποποιημένη σόγια και το καλαμπόκι είναι από καιρό αποδεκτά στις παγκόσμιες αγορές, αλλά κυρίως για τροφή στα ζώα και όχι για κατανάλωση από τον άνθρωπο. 

Σύμφωνα με τη Bioceres, το σιτάρι HB4 είναι επίσης εγκεκριμένο για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κολομβία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, καθώς και για χρήση ζωοτροφών στην Ινδονησία.

Πηγή: Reuters