Νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για οριστική επίλυση του ζητήματος των χορηγιών του κράτους προς τα πολικά κόμματα.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον έκτακτης σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, υπό την προεδρία της Αννίτας Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Βουλής, θα ετοιμάσουν πρόταση νόμου, η οποία αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας μέχρι το τέλος του χρόνου και πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του κράτους.

Το θέμα του επαναπροϋπολογισμού της χορηγίας για το 2021, είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και η Βουλή, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη φόρμουλα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η χορηγία είναι κατ’ έτος και λαμβάνεται για το χρόνο κατά τον οποίο τα κόμματα είναι στην Βουλή, ασχέτως του μήνα εισόδου στο κοινοβούλιο.

Κατά την σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, έγινε ανάλυση της γνωμάτευσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, η οποία να σημειωθεί δεν δεσμεύει την Βουλή, καθώς και η υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο, με απόφαση των αρχηγών των κομμάτων καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό, επτά εκατομμύρια ευρώ, για όλο τον χρόνο, στα κοινοβουλευτικά κόμματα.