Με τις ψήφους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε τις αναπομπές του Προέδρου Αναστασιάδη για τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο τα οποία καταργούν την διπλή φορολογία στα καύσιμα και το ΦΠΑ στους ρύπους, αλλά και στην τιμή του ρεύματος.

Με 27 ψήφους από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ η αναπομπή απορρίφθηκε. Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής ψήφισαν 12 βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Kατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, κατέθεσε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Δημοκρατία.

Στην επιστολή της Κομισιόν, εκφράζονται ανησυχίες για τα πρόσφατα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι οι νομοθεσίες που ψηφίστηκαν, «αντιβαίνουν του κοινοτικού κεκτημένου και θα οδηγήσουν την Δημοκρατία σε νέες περιπέτειες», αφού η Κομισιόν όπως είπε, χαρακτηρίζει «προβληματικά» τα δύο νομοθετήματα
Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα περιλαμβανομένων και των τελευταίων επιδοτήσεων για κάλυψη των νέων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, προσθέτοντας πως με τα δύο νομοθετήματα θα υπάρξει νέος αντίκτυπος πέραν των €100 εκατ., κάτι που θα μειώσει τα δημόσια έσοδα σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομίας.

H Ολομέλεια απέρριψε επίσης την τρίτη αναπομπή του Προέδρου που αφορά νομοθέτημα που ψήφισε η Βουλή για αναβολή των εκποιήσεων από τις τράπεζες μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Mε τα δεδομένα που δημιουργούνται, φαίνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εάν κανείς αναλογιστεί τον χρόνο που απαιτείται για την εξέταση των υποθέσεων, μέχρι δηλαδή το Ανώτατο να εκδώσει την τελική του ετυμηγορία ενδέχεται να παρέλθει η προθεσμία για κατάργηση του ΦΠΑ από τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων και στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αναστολής του νόμου για τις εκποιήσεις. Με τα δεδομένα αυτά, ακόμη και αν η Βουλή δικαιωθεί από το Ανώτατο, με τις αναπομπές και τις αναφορές, η Κυβέρνηση μέσω των διαδικασιών, εξασφαλίζει τη μη εφαρμογή των νόμων.