Η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας πρότεινε την κατάργηση των διδάκτρων για προπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές σε κρατικά πανεπιστήμια που είναι εγγεγραμμένοι σε επιδοτούμενες από το κράτος θέσεις. Για τον σκοπό αυτό, θα προωθηθούν τροποποιήσεις στον Νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θα αναρτηθούν για δημόσια συζήτηση στον ιστότοπο strategi.bg εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης σήμερα.

Οπως αναφέρεται, η κατάργηση θα διευκολύνει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλους τους Βούλγαρους πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Τα δίδακτρα θα χορηγούνται από το κράτος, εξήγησε ο Πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ και πρόσθεσε ότι αυτές οι αλλαγές ετοιμάζονταν εδώ και αρκετά χρόνια.

Η εκπαίδευση ήταν πάντα εθνική προτεραιότητα και με τις τελευταίες συνταγματικές τροποποιήσεις έχει ανακηρυχθεί σε εθνική αξία, σημειώνει το δελτίο Τύπου. Το μέτρο αποτελεί συνέχεια της στοχευμένης πολιτικής της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση προσβάσιμης, ολοκληρωμένης και ποιοτικής εκπαίδευσης. Το μέτρο υποστηρίζει επίσης τον αγώνα της Κυβέρνησης ενάντια στη δημογραφική κρίση. Η κατάργηση των διδάκτρων στα κρατικά πανεπιστήμια θα τα έκανε πιο ελκυστικά για τους φοιτητές που διστάζουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση και τη ζωή τους στο εξωτερικό ή στη Βουλγαρία.

Με την πλήρη κατάργηση των διδάκτρων για φοιτητές διδακτορικών περισσότεροι νέοι θα επέλεγαν να ακολουθήσουν μια καριέρα στην επιστήμη και να δημιουργήσουν μια ακαδημαϊκή καριέρα, αναφέρεται.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το φετινό ακαδημαϊκό έτος.

Οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπουν επίσης ότι τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια των κρατικών πανεπιστημίων θα συνεχίσουν να ορίζουν τα δίδακτρα, αλλά δεν θα χρειάζεται πλέον αυτά να εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ