Την ύπαρξη χρυσού στο κοίτασμά της στην Κοκκινόγια, στην περιοχή του Τροόδους, ανακοίνωσε η εταιρεία Venus Minerals, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη «μέση περιεκτικότητα χρυσού» που εντοπίστηκε.
 
Σε ανακοίνωση, η εταιρεία μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης με έδρα την Κύπρο, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αξιολόγησης του έργου της, ‘Magellan Project’, στην περιοχή του Τροόδους, εντόπισε αποθέματα «με υψηλή συγκέντρωση χαλκού και χρυσού στο συγκεκριμένο τμήμα, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων γεωτρήσεων».
 
Αναφέρει πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αφορούν την πρώτη γεώτρηση στο τμήμα Κοκκινόγιας, ενώ τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από τις εναπομένουσες οκτώ γεωτρήσεις στην περιοχή, αναμένονται εντός των επομένων εβδομάδων.
 
Προσθέτει ότι το γεωτρητικό πρόγραμμα διενεργείται σε συνέχεια των πρόσφατων ευρημάτων της Εταιρείας, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι τα τμήματα Κοκκινόγιας, Κλήρου και Νέας Σιάς, που αποτελούν το Magellan Project, διαθέτουν συνδυασμένο απόθεμα ορυκτών 9,5 εκατομμυρίων τόνων, με 0,65% χαλκό και πρόσθετη περιεκτικότητα σε χρυσό, ασήμι και ψευδάργυρο.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφερόμενος στα αποτελέσματα, ο γεωλόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, Peter van der Borgh, είπε ότι «τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα αποτελούν επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης της ομάδας μας τους τελευταίους μήνες ενώ παράλληλα, ενισχύουν την αισιοδοξία μας ενόψει των επικείμενων αποτελεσμάτων των υπόλοιπων αξιολογήσεων».
 
Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του υφιστάμενου ερευνητικού προγράμματος, εντάχθηκαν στην ομάδα της εταιρείας τρεις νέοι Κύπριοι γεωλόγοι, οι οποίοι «είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύ σημαντικές εμπειρίες».
 
Επίσης, ο κ. van der Borgh ανέδειξε τις προοπτικές ανάπτυξης της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η βιώσιμη εκμετάλλευση του προηγουμένως αναξιοποίητου ορυκτού πλούτου της χώρας, μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, νέες επενδύσεις σε νευραλγικές υποδομές και πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ