Η Βαλένθια της Ισπανίας είναι από την Πέμπτη η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024, με τη δήμαρχο της Βαλένθια, Μαρία Χοσέ Καταλά, να παραλαμβάνει την «Πράσινη Βίβλο» από τον αντιδήμαρχο του Τάλιν της Εσθονίας, Τιτ Τέρικ. Το Τάλιν της Εσθονίας είχε τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας το 2023, ενώ το Βίλνιους της Λιθουανίας έχει ήδη επιλεγεί για το 2025.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η πόλη έλαβε τον τίτλο χάρη στις πολιτικές της στους τομείς του βιώσιμου τουρισμού, της κλιματικής ουδετερότητας και της πράσινης μετάβασης.

Στο πλαίσιο της «Πράσινης Πρωτεύουσας» έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για εξειδικευμένα ακροατήρια για θέματα βιωσιμότητας, παραγωγής και επιχειρήσεων, καθώς και δημόσιες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.

«Η Βαλένθια κέρδισε τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας λόγω της φιλόδοξης στρατηγικής της για τη βιωσιμότητα και επειδή έχει αντλήσει διδάγματα από το παρελθόν» ανέφερε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, υπογραμμίζοντας πως «για πολλές δεκαετίες, η πόλη καινοτομεί χάρη σε ένα τολμηρό κίνημα πολιτών που στηρίζει την ουσιαστική αλλαγή».

Η ισπανική πόλη, σημειώνεται, έχει συνδυάσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων με την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων. Σήμερα, το 97% των κατοίκων της πόλης ζουν σε απόσταση 300 μέτρων από περιοχές αστικού πρασίνου, ενώ έχουν εφαρμοστεί συγκεκριμένες πολιτικές για βελτίωση της ποιότητας του αέρα και αποκατάστασης φυσικών οικοσυστημάτων, όπως τους υγροτόπους της περιοχής Devesa. Η Βαλένθια προωθεί επίσης τη βιωσιμότητα στην παραγωγή τροφίμων μέσω του «Προγράμματος Γειτονίας και Τροφίμων».

Το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης (για πόλεις με 100 χιλιάδες ή περισσότερους κατοίκους) καθώς και το Βραβείο «Πράσινο Φύλλο» (για μικρότερες πόλεις 20 χιλιάδων με 100 χιλιάδων κατοίκων) έχουν ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και να δώσει ώθηση στις πόλεις της Ευρώπης να γίνουν πιο «πράσινες» και καθαρές.

Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τον επόμενο κύκλο απονομής των βραβείων για το 2026 είναι ανοιχτή από τον Δεκέμβριο, και οι πόλεις που ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 ( https://environment.ec.europa.eu/topics/urban-environment/european-green-capital-award/applying-awards_en ). Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο και οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο σε εκδήλωση στη Βαλένθια.

Πηγή: ΚΥΠΕ