Η αποθήκη καυσίμων της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ στη Γάζα έχει αδειάσει και μέσα σε λίγες μέρες η UNRWA δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανεφοδιάζει νοσοκομεία, να απομακρύνει τα λύματα και να παρέχει πόσιμο νερό, δήλωσε ο επικεφαλής της τη Δευτέρα.

Η UNRWA φιλοξενεί σχεδόν 800.000 ανθρώπους, ή περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού των κατοίκων της Γάζας που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τότε που ξεκίνησε μια ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία πριν από περισσότερο από ένα μήνα ως απάντηση στις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο γενικός επίτροπος Philippe Lazzarini, είπε τη Δευτέρα ότι άδειασε σιγά σιγά μια αποθήκη καυσίμων στα σύνορα με το Ισραήλ που περιείχε στρατηγικά αποθέματα.

Ένα αίτημα προς τον ισραηλινό στρατό να το αναπληρώσει είχε μείνει αναπάντητο, είπε.

«Αυτή η δεξαμενή είναι τώρα άδεια», είπε ο Lazzarini, σημειώνοντας ότι, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ασθενοφόρα και τις μεγάλες νοσοκομειακές λειτουργίες. «Ορισμένα από αυτά (νοσοκομεία) έχουν λίγη ηλιακή ενέργεια αλλά είναι οριακή, επομένως αυτά τα νοσοκομεία παύουν να λειτουργούν», είπε.

Ήδη, πολλά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν στη Γάζα λόγω ζημιών από τον πόλεμο ή έλλειψης καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του al-Quds, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας που ήταν το επίκεντρο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Τα καύσιμα της UNRWA χρησιμοποιούνται επίσης για την απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων στερεών αποβλήτων από ολοένα και πιο πολυπληθείς καταυλισμούς στη νότια Γάζα και ο Lazzarini είπε ότι αυτές οι υπηρεσίες θα σταματήσουν σύντομα.

Χωρίς καύσιμα, οι μονάδες αφαλάτωσης στη στενή, πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα, που χρησιμοποιούνται για την παροχή πόσιμου νερού για την υποστήριξη τουλάχιστον 290.000 ανθρώπων θα σταματήσουν επίσης στις 15 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί τις εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να εκτραπούν στη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ