Την υποψηφιότητα του Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε επισήμως η Τουρκία, την ώρα που η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν ενισχύει το προβάδισμά της στην κούρσα διαδοχής του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Αχμέτ Γιλντίζ. Όπως ανέφερε, η υποψηφιότητα διαβιβάστηκε με επιστολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιος είναι ο Τούρκος υποψήφιος

Ο Σινιρλίογλου είναι έμπειρος Τούρκος διπλωμάτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η είσοδός του στη διαδικασία ανεβάζει σε οκτώ τον αριθμό των υποψηφίων που παραμένουν στην κούρσα, μετά την αποχώρηση του πρώην Προέδρου της Σενεγάλης, Μακί Σαλ, στις 17 Οκτωβρίου.

Ενίσχυσε το προβάδισμά της η Γκρίνσπαν

Στην έβδομη άτυπη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου υπό την ελληνική προεδρία, η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν από την Κόστα Ρίκα κατέγραψε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα επίδοσή της.

Συγκέντρωσε 11 ψήφους ενθάρρυνσης και τέσσερις αποθάρρυνσης, διευρύνοντας το προβάδισμά της έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι από την Αργεντινή ακολούθησε με εννέα θετικές και τέσσερις αρνητικές ψήφους, καθώς και δύο «χωρίς γνώμη». Η Κάρολιν Ροντρίγκες Μπίρκετ από τη Γουιάνα εξασφάλισε οκτώ ψήφους ενθάρρυνσης, ενώ η Λάνα Νουσεϊμπέ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβε επτά θετικές, έξι αρνητικές και δύο ουδέτερες ψήφους στην πρώτη συμμετοχή της σε άτυπη ψηφοφορία.

Οι υποψήφιοι που παραμένουν στην κούρσα

Πέραν των Σινιρλίογλου, Γκρίνσπαν, Γκρόσι, Ροντρίγκες Μπίρκετ και Νουσεϊμπέ, τη θέση διεκδικούν επίσης η Ιβόν Α-Μπάκι από τον Ισημερινό, η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα από τον Ισημερινό και ο Ολάρα Οτούνου από την Ουγκάντα.

Οι άτυπες ψηφοφορίες χρησιμοποιούνται για να αποτυπωθεί ο βαθμός υποστήριξης κάθε υποψηφίου πριν από την επίσημη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα επίσημα αποτελέσματα δεν δημοσιοποιούνται από τον ΟΗΕ, αλλά γίνονται γνωστά μέσω διπλωματικών πηγών.

Ο καθοριστικός ρόλος των πέντε μονίμων μελών

Ο επόμενος Γενικός Γραμματέας θα διοριστεί από τη Γενική Συνέλευση, έπειτα από σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για να προκριθεί ένας υποψήφιος απαιτούνται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφοι, χωρίς αρνητική ψήφο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τελευταία ψηφοφορία έγινε με ενιαία ψηφοδέλτια και, συνεπώς, δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν οι αρνητικές ψήφοι κατά των επικρατέστερων υποψηφίων προήλθαν από μόνιμα μέλη. Η θητεία του Αντόνιο Γκουτέρες ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.