Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι τις πρωινές ώρες σήμερα σημειώθηκε ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Δαμασκού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Σύροι στρατιώτες. Αναφέρθηκαν επίσης εκτεταμένες υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο, το οποίο ετέθη εκτός λειτουργίας.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συριακή ΜΚΟ που εκφράζει θέσεις τις αντιπολίτευσης με έδρα το Λονδίνο, προσθέτοντας ότι αφ’ ενός στο επίκεντρο των ισραηλινών βομβαρδισμών βρέθηκαν στρατιωτικοί στόχοι που ελέγχονται από το Ιράν και την Χεζμπολάχ που βρίσκονται νοτίως του αεροδρομίου της Δαμασκού και αφ’ ετέρου ότι χθες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο ιρανικό πολιτικό αεροσκάφος της εταιρείας Mirage.

Τον προηγούμενο μήνα το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε το Ιράν και το συριακό καθεστώς του Προέδρου Άσαντ ότι συνεργάζονται στην μεταφορά οπλισμού από το Ιράν προς τη Συρία μέσω πτήσεων ιρανικών αεροπορικών εταιρειών.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι ο μεταφερόμενος ιρανικός οπλισμός προορίζεται για στρατιωτικές μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ εντός της Συρίας, και ότι στη συνέχεια, ο οπλισμός αυτός είτε χρησιμοποιείται εντός του συριακού εδάφους είτε μεταφέρεται στον Νότιο Λίβανο.

Από ισραηλινής πλευράς δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύσθηκαν οι πληροφορίες που μεταδίδονται στη Συρία.

Πρόκειται για την πρώτη αεροπορική επίθεση εντός συριακού εδάφους, που η Συρία αποδίδει στο Ισραήλ, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.