Η Σουηδία επιβεβαίωσε χθες ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μια ιστορική απόφαση που έρχεται μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της Φινλανδίας, και ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον πρόκειται να παρευρεθεί στο κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη στην αίτηση της χώρας για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και θα προεδρεύσει επίσης ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για το ίδιο θέμα.

Η Άντερσον δήλωσε ότι η στρατιωτική ουδετερότητα είχε βοηθήσει τη Σουηδία στο παρελθόν, αλλά πλέον είναι απίθανο να συνεχίσει να την εξυπηρετεί στο μέλλον.

Στο μεταξύ, η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συναντάει ένα εμπόδιο, την Τουρκία, που έχει εκφράσει τις ενστάσεις της για τις δύο χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι λειτουργούν «σαν ξενώνας για τρομοκρατικές ομάδες».

Στον απόηχο των τουρκικών ενστάσεων, σουηδική διπλωματική αποστολή μεταβαίνει στην Τουρκία για να προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ την ισχυρή στήριξή για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση ΕΕ-Καναδάς που θα λάβει χώρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί η αντίθεση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με το θέμα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για «βαθιά οικονομική κρίση».

«Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας των κυρώσεων, αλλά εξαιτίας του ίδιου του πολέμου», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο έκτο πακέτο κυρώσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προσερχόμενος στη συνεδρίαση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είπε ότι το μπλοκ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.

«Πραγματικά δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για να μην φέρουμε σε πέρας το πακέτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι η Αυστρία αναμένει ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία τις ερχόμενες μέρες.

Στο μέτωπο του πολέμου, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα σχόλια του κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία και σε ποιο σημείο.

Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει εδάφη στα βορειοανατολικά της χώρας αποθώντας τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.