Η ρωσική εταιρεία Gazprom από τις 7.00 το πρωί (τ.ω Κύπρου) σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η εταιρεία επικαλείται λόγους συντήρησης του αγωγού που θα διαρκέσουν δέκα ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 21 του μήνα.

Οι εργασίες συντήρησης γίνονται στο τμήμα του αγωγού που περνά κοντά από τη γερμανική πόλη Λούμπιν του κρατιδίου Μακλεμβούργου-Πομερανίας.

Η κίνηση ωστόσο αυτή προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία, καθώς εκτιμάται πως η Ρωσία ενδέχεται να μην ανοίξει ξανά τον αγωγό φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν θα είναι για εμάς μεγάλη έκπληξη εάν και μετά τις 22 Ιουλίου συνεχίσουν τη διακοπή φυσικού αερίου, προφασιζόμενοι προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

Να σημειωθεί πως την παρούσα στιγμή οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία βρίσκονται στο 60% της πληρότητας τους, δηλαδή στο συνηθισμένο για την εποχή επίπεδο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει σήμερα πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου στη Γερμανία. Ωστόσο, στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο η πληρότητα να έχει αγγίξει το 100%, ώστε να αντιμετωπισθούν οποιεσδήποτε έκτακτες εξελίξεις, δίχως να χρειασθεί να εισαχθεί δελτίο στη χρήση ενέργειας από τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, η Ρωσία δύσκολα θα προχωρούσε σε απόλυτη διακοπή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τεράστια οικονομική απώλεια για τη χώρα.

Η Ρωσία εισπράττει από τους Ευρωπαίους περίπου 1 δις ευρω ημερησίως για την ενέργεια την οποία και τους πουλά.

Οι εναλλακτικές αγορές της Ινδίας και της Κίνας δεν μπορούν τη στιγμή αυτή να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς δεν υπάρχουν οι αγωγοί που θα έστελναν στις χώρες αυτές το ρωσικό φυσικό αέριο. Δηλαδή, οι υποδομές οι οποίες και απαιτούνται δεν υπάρχουν στην παρούσα συγκυρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ