Η Ρωσία θα θεωρεί «νόμιμο στόχο» κάθε φορτίο, που θα μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών και αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικής παραγωγής και δεν είναι η ίδια, που κλείνει τις πόρτες μπροστά στη Δύση, αλλά το αντίστροφο, υποστήριξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε εκτενή συνέντευξή του στο δίκτυο RT, την οποία παραχώρησε στην αγγλική γλώσσα.

«Καταστήσαμε με μεγάλη σαφήνεια κατανοητό ότι οποιαδήποτε φορτία εισέρχονται στο έδαφος της Ουκρανίας, τα οποία θεωρούμε (σ.σ. ότι μεταφέρουν) όπλα, θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο», είπε, υπενθυμίζοντας «σε όλες τις χώρες, οι οποίες μπορεί να εξετάζουν αυτή την ιδέα, ότι σοβιετικά αντιαεροπορικά συστήματα και συστήματα ρωσικής παραγωγής βρίσκονται εκεί βάσει διακρατικών συμφωνιών και συμβολαίων, τα οποία επίσης διαθέτουν πιστοποιητικό χρήσης και αυτό το πιστοποιητικό, η συμφωνία για τη χρήση, δεν επιτρέπει να αποστέλλονται σε τρίτες χώρες και αυτό είναι μια απολύτως νόμιμη απαίτηση».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι «πολύ έμπειρος πολιτικός, που κατανοεί ότι είναι απολύτως ανεπίτρεπτο να δημιουργηθεί κάτι σαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, είτε να παραδώσεις αεροσκάφη στην Ουκρανία, είτε να υιοθετήσεις τέτοια μέτρα, τα οποία θα έφερναν πιο κοντά τον κίνδυνο μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ και Ρωσίας», από «λιγότερο υπεύθυνους πολιτικούς στις ΗΠΑ», οι οποίοι, κατά την άποψή του παροτρύνονται από το ουκρανικό λόμπι στις ΗΠΑ, «καθοδηγούνται από ρωσοφοβικές θέσεις», και για τον λόγο αυτό «ο (σ.σ. πρόεδρος της Ουκρανίας) Ζελένσκι υπολογίζει ότι θα ωθήσουν τον πρόεδρο προς μια περισσότερο συγκρουσιακή προσέγγιση».

Ο Σ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ουκρανία, εφόσον δεν υλοποίησε τις συμφωνίες του Μινσκ, είχε προετοιμάσει ένα «σχέδιο Β» «για την κατάληψη των χαμένων εδαφών με μια τερατώδη αιματοχυσία και με κλιμάκωση όσων έκαναν στον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια οκτώ ετών», επικαλούμενος σχετικά έγγραφα του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, που ανακαλύφθηκαν, όπως είπε από τους Ρώσους στρατιωτικούς στο έδαφος της Ουκρανίας, επομένως «η επιχείρηση, την οποία ξεκίνησε η Ρωσία, ουσιαστικά πρόλαβε αυτή την απειλή και δεν τους επέτρεψε να υλοποιήσουν το σχεδιασμένο».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν «κοινό πολιτισμό, ιστορία, προσέγγιση της ζωής, κοσμοθεωρία, παραδόσεις στις οικογένειες και την κοινωνία» κι εξέφρασε την ελπίδα ότι «όταν αυτή η ανώμαλη κατάσταση τελειώσει, σταδιακά όλα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κοίτη, αλλά όλα αυτά θα είναι σταδιακά, δεν μπορεί να συμβεί γρήγορα».

Κατά τον Σ. Λαβρόφ η «αποναζιστικοποίηση» παραμένει μια «απόλυτη απαίτηση» της Ρωσίας, που θα απαιτήσει «όχι μόνο την ακύρωση νόμων, οι οποίοι ενθαρρύνουν τη ναζιστική ιδεολογία και πρακτική, αλλά αυτό θα σημαίνει και την ακύρωση κάθε νόμου, ο οποίος επιβάλλει διακρίσεις εις βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού», προβλέψεις, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στις «συγκεκριμένες γραπτές, λεπτομερείς και συστηματικές προτάσεις», που έχει καταθέσει η ρωσική πλευρά στις συνομιλίες με την ουκρανική και περιέχουν επίσης «πολιτικές πτυχές, ζητήματα αποναζιστικοποίησης και ζητήματα ρωσικής γλώσσας». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η ιδέα της εκδίωξης των Ρώσων από την Ουκρανία απασχολεί όπως και πριν τις σκέψεις των πολιτικών της χώρας αυτής», ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ακόμη και ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωνε: «Εάν θεωρείτε ότι είστε Ρώσοι, εάν θέλετε να είστε Ρώσοι, εάν θέλετε να έχετε φιλία με τη Ρωσία, παρακαλώ, να πάτε στη Ρωσία».

«Αυτό, που παρατηρούμε τώρα στην Ουκρανία, είναι η πεμπτουσία της δυτικής στρατηγικής γραμμής και ειδικά η περιθωριοποίηση της Ρωσίας, η ανάσχεσή της, το τέλος της ανάπτυξης της Ρωσίας, καθώς και η μείωση του ρόλου της στο μηδέν στην παγκόσμια πολιτική, οικονομία, τον αθλητισμό, την τέχνη, το εμπόριο, την επιστήμη, την παιδεία», είπε ο Σ. Λαβρόφ. Υποστήριξε ότι κυρίαρχη τάση τώρα είναι «η επιθυμία των ΗΠΑ, η οποία τον τελευταίο καιρό καθίσταται όλο και πιο ευκρινής, να οδηγήσει τον κόσμο ξανά στην μονοπολική τάξη πραγμάτων», αλλά και ότι «η Ευρώπη ήδη κατά 99% διέκοψε τις προσπάθειες να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, αν και ο Πρόεδρος Μακρόν λέει ότι η στρατηγική αυτονομία για την ΕΕ αποτελεί σκοπό του και θα αγωνιστεί γι’ αυτήν, ωστόσο θεωρώ ότι δεν θα προλάβει».

«Η Γερμανία ήδη είναι απολύτως έτοιμη να ακολουθήσει τις οδηγίες των ΗΠΑ και η κατάσταση με τον North Stream-2 μας δείχνει με σαφήνεια ποια θέση στην παγκόσμια πολιτική κατέχει τώρα η ΟΔΓ. Οι ΗΠΑ έπεισαν τους Ευρωπαίους ότι οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, τι ακριβώς χρειάζεται για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης», υποστήριξε ο κ. Λαβρόφ. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι ποτέ δεν θα συμφωνήσουν με την ύπαρξη ενός παγκόσμιου χωριού υπό την ηγεσία του σερίφη από την Αμερική, πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό… οι χώρες εκείνες, οι οποίες κάθε άλλο παρά θα χαιρετίσουν στρατιωτικά εάν ο θείος Σαμ τους πει κάτι να κάνουν», όπως ακριβώς ισχύει και για τη Ρωσία, καθώς «η Αμερική επιδιώκει έναν μονοπολικό κόσμο, ο οποίος δεν θα είναι διόλου ένα παγκόσμιο χωριό, θα είναι ένα αμερικανικό χωριό, μπορεί κι ένα αμερικανικό σαλούν, όπου όλοι τραγουδούν όπως υπαγορεύει ο ισχυρότερος».

Κατά τη γνώμη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών η πίεση των κυρώσεων θα συνεχιστεί στη Ρωσία, μετά το πέμπτο κύμα, μπορεί να υπάρξει άλλο ένα κύμα, «ωστόσο το έχουμε συνηθίσει… και πρέπει να πούμε ότι οι κυρώσεις πάντοτε μόνο μας ενίσχυαν». Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ «η αυταπάτη ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στους δυτικούς εταίρους πλήρως, κατέρρευσε τώρα», καθώς «τώρα μπορούμε να υπολογίζουμε μόνο στον εαυτό μας και σε εκείνους τους συμμάχους, που θα μείνουν να στέκονται δίπλα μας, αυτό είναι το σημαντικότατο συμπέρασμα για τη Ρωσία στο πλαίσιο της γεωπολιτικής».
 
Όπως υποστήριξε ο κ. Λαβρόφ, η Ρωσία θα επιβιώσει, προχωρώντας στη διόρθωση της οικονομικής της πολιτικής, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, καθώς «δεν κλείνουμε εμείς τις πόρτες μπροστά στη Δύση, εκείνοι τις κλείνουν μπροστά σε μας». «Όπως πάντοτε είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με όλους, όποιος είναι έτοιμος να συνεργαστεί στη βάση της ισότητας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αναζήτησης ισορροπίας συμφερόντων. Οι χώρες της Ανατολής, ανατολικά της Ρωσίας, είναι πολύ πιο διατεθειμένες να δράσουν σύμφωνα με αυτές τις αρχές κι εμείς, πέραν κάθε αμφιβολίας, θα απαντήσουμε με αμοιβαιότητα προς δικό μας όφελος και προς όφελος των συναδέλφων μας», κατέληξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ