Οι καταμετρήσεις ψήφων από τα πλήρη αποτελέσματα την Τρίτη στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια, που μαζί αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας, κυμαίνονταν από 87% έως 99,2% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους που διορίστηκαν από τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου είπε ότι η Βουλή ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση στις 4 Οκτωβρίου.
“Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Καλώς ήλθατε στο σπίτι, στη Ρωσία!”, δήλωσε στο Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος που υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και σύμμαχος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στα κατεχόμενα εδάφη, αξιωματούχοι που είχαν εγκατασταθεί από τη Ρωσία έπαιρναν κάλπες από σπίτι σε σπίτι σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν ότι ήταν μια παράνομη, καταναγκαστική άσκηση για να δημιουργήσουν ένα νομικό πρόσχημα για τη Ρωσία να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Ζελένσκι: -Φάρσα τα δημοψηφίσματα

«Αυτή η φάρσα στα κατεχόμενα δεν μπορεί να ονομαστεί ούτε απομίμηση δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά την Τρίτη.
Εάν η Ρωσία προσαρτήσει τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές, ο Πούτιν θα μπορούσε να παρουσιάσει οποιαδήποτε ουκρανική προσπάθεια να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, μεταδίδει το Reuters. Είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας και ο Μεντβέντεφ εξέδωσε νέα πυρηνική προειδοποίηση την Τρίτη στην Ουκρανία και τη Δύση.
Ωστόσο, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι το Κίεβο δεν θα επηρεαστεί από πυρηνικές απειλές ή από τις ψηφοφορίες προσάρτησης και ότι θα συνεχίσει τα σχέδια να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που καταλαμβάνουν οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
Διπλωμάτες λένε ότι η πυρηνική απειλή είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να τρομάξει τη Δύση να μειώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.
Για πρώτη φορά, ο Μεντβέντεφ προέβλεψε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν θα έμπαινε απευθείας στον πόλεμο της Ουκρανίας ακόμη και αν η Ρωσία χτυπούσε την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν είπε στην κρατική τηλεόραση ότι οι ψήφοι σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από αυτό που αποκάλεσε τη δίωξη των Ρώσων και των Ρωσόφωνων από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο αρνείται.
«Η διάσωση ανθρώπων σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγεται αυτό το δημοψήφισμα είναι… το επίκεντρο της προσοχής ολόκληρης της κοινωνίας και της χώρας μας», είπε ο Πούτιν.
Νωρίτερα συζήτησε με αξιωματούχους την επιστράτευση των αγροτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, το τελευταίο βήμα σε μια εκστρατεία που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα για να υποστηρίξει αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» μετά την αντιστροφή του πεδίου μάχης αυτόν τον μήνα.
Η επιστράτευση έχει στείλει χιλιάδες Ρώσους που σπεύδουν να περάσουν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες.
Ο Podolyak είπε ότι οι Ουκρανοί που είχαν βοηθήσει τη Ρωσία να οργανώσει τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για προδοσία και τουλάχιστον πέντε χρόνια φυλάκιση. Οι Ουκρανοί που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν δεν θα τιμωρηθούν.
Καμία από τις τέσσερις περιοχές δεν βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και διεξάγονται μάχες σε όλη τη γραμμή του μετώπου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αναφέρουν πρόοδο.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά παραμένει η κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα της χώρας του -και της Ρωσίας-, με «ιδιαίτερα σκληρές» μάχες να καταλάβουν αρκετές πόλεις.
Το γενικό επιτελείο του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επτά πόλεις στο Ντόνετσκ.
Ο στρατός είπε ότι χτυπήθηκαν επίσης 20 πόλεις στην περιοχή Ζαπορίζια στη νότια κεντρική Ουκρανία και 35 πόλεις και χωριά στην περιοχή Χερσώνα στο νότο.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.