Η Ρωσία εξασφάλισε επαρκή αριθμό εθελοντών για την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ στην Τσεχία, οι άνω των 60 θα παραλάβουν δωρεάν μάσκες μέσω του ταχυδρομείου.
 
Στη Σερβία μειώθηκαν αισθητά τα νέα κρούσματα, ενώ μελετώνται μέτρα για την αντιμετώπιση εισαγόμενων κρουσμάτων.
 
Επιπρόσθετα, στην Γαλλία πάρθηκαν αυστηρότερα μέτρα στο Μπορντό με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα Covid-19, η Στοκχόλμη αποσύρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Βρετανία παρά την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού στη χώρα, στην Αυστρία τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα τα νέα, αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό του κορωνοϊού.
 
Στην Ιταλία, ο Σιλβιο Μπερλουσκονι εξερχόμενος του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό δήλωσε ότι ήταν η δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής του.
 
Ρωσία
 
Η Ρωσία εξασφάλισε έναν επαρκή αριθμό εθελοντών για την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ. 
  
“Συνολικά μέσα σε δύο εβδομάδες στη Μόσχα ήδη δήλωσαν συμμετοχή 55.000 εθελοντές”, δήλωσε ο Ντμίτριεφ.    
 
Η Ρωσία άρχισε στις 26 Αυγούστου να καλεί εθελοντές για τη τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου στην οποία θα συμμετάσχουν 40.000 άτομα.
 
Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης αναμένονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, όπως έχουν ανακοινώσει αρμόδιοι αξιωματούχοι.  
 
Τσεχία
 
Οι Τσέχοι άνω των 60 ετών θα παραλάβουν δωρεάν αυτήν την εβδομάδα μάσκες μέσω του ταχυδρομείου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, μια πρωτοβουλία που κατέκρινε η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για προεκλογικούς ελιγμούς ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου.
 
Περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα παραλάβουν πέντε απλές μάσκες και μία με ειδικό φίλτρο. “Θα τις παραδώσουμε στα γραμματοκιβώτια των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου των ταχυδρομείων Ματίας Βίτικ.
 
Η Τσεχία, με πληθυσμό 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η πανδημία έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 456 ανθρώπους, γνωρίζει ισχυρή άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων. Το Σάββατο κατέγραψε, για τρίτη συναπτή ημέρα, αριθμό ρεκόρ μολύνσεων με 1.541 κρούσματα.
 
Η κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις ήρε τα περισσότερα μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού πριν από τις θερινές διακοπές.
Την 1η Σεπτεμβρίου, επανέφερε, εντούτοις, την υποχρέωση της χρήσης της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα νοσοκομεία, προτού επεκτείνει το μέτρο, τη 10η Σεπτεμβρίου, στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, μεταξύ αυτών τα καταστήματα και τα εστιατόρια.
 
Ωστόσο, η τελευταία πρωτοβουλία προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, που καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να περιορίσει την πανδημία.
 
“Οι μάσκες θα επαρκέσουν (για τους συνταξιούχους) για περίπου 3 ημέρες”, έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο Πετρ Φιάλα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, του συντηρητικού Πολιτικού Δημοκρατικού Κόμματος, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία “ανέκδοτο”.
 
“Αντί να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι “Babis & Co” προσπαθούν απλά να καταχραστούν την πανδημία για προεκλογικούς σκοπούς”, υπογράμμισε. 
 
Σερβία
 
Ιδιαίτερα ευνοϊκά εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία, όπου καταγράφεται ύφεση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 29 νέα κρούσματα και δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.  
 
Στη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε ότι τα νέα στοιχεία  δημιουργούν αισιοδοξία για την εξέλιξη της νόσου στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για να την αποτροπή της εισαγωγής νέων κρουσμάτων από το εξωτερικό.
 
Η Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε, προετοιμάζει πακέτο μέτρων που θα αφορά τους ελέγχους στα σύνορα και κυρίως την είσοδο πολιτών της Σερβίας που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Παρασκευή όλοι όσοι επιστρέφουν στη χώρα θα είναι υποχρεωμένοι να επικοινωνήσουν με το κέντρο υγείας του τόπου διαμονής τους- ανεξαρτήτως εάν έχουν ή όχι κάποια συμπτώματα – και η κατάσταση τους θα παρακολουθείται για ένα δεκαήμερο.
 
Το άνοιγμα των σχολείων, πριν από δύο εβδομάδες, δεν επηρέασε αρνητικά την επιδημιολογική κατάσταση, όπως αναφέρθηκε από την Επιτροπή και διαπιστώθηκε ότι  όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η χρήση αντισηπτικών, η τήρηση των αποστάσεων και η μη υπέρβαση του αριθμού των δεκαπέντε μαθητών σε κάθε τάξη, τηρούνται από όλα τα σχολεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς φέτος έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό δεκαεπτά μαθητές οι οποίοι δεν παρουσιάζουν σοβαρή κλινική εικόνα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.
 
Στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν από τον κορωνοϊό 32.437 άνθρωποι, ενώ 733 ασθενείς απεβίωσαν. Σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 391 ασθενείς, εκ των οποίων οι 28 είναι διασωληνωμένοι. Συνολικά μέχρι σήμερα εξετάστηκαν εργαστηριακά 1.038,988 δείγματα.  
 
Γαλλία
 
Η περιφέρεια της Νέας Ακουιτανίας ανακοίνωσε την εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων σήμερα σχετικά με τις δημόσιες εκδηλώσεις και τους οίκους ευγηρίας, με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
 
Αξιωματούχος της περιφέρειας, που περιλαμβάνει την πόλη Μπορντό, ανέφερε μέτρα όπως τον περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών για τους τρόφιμους στους οίκους ευγηρίας σε δύο κάθε εβδομάδα και τη μείωση της συμμετοχής στις δημόσιες εκδηλώσεις σε 1.000 ανθρώπους από 5.000.
 
Οι αρχές ακύρωσαν, επίσης, τις εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην περιοχή τον Σεπτέμβριο, απαγόρευσαν την κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού σε όσους δεν κάθονται σε μπαρ και τις δημόσιες συναθροίσεις από 10 ανθρώπους και άνω σε πάρκα και παραλίες στο Μπορντό.
 
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται “για να επιβραδύνουμε σημαντικά την κυκλοφορία του ιού”, δήλωσε η Φαμπιέν Μπουσιό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου.
 
Εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα 6.158 νέα κρούσματα COVID-19 για το τελευταίο 24ωρο, ένας αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με το ρεκόρ των 10.561 μολύνσεων το Σάββατο και τον απολογισμό των 7.183 κρουσμάτων της Κυριακής.
 
Ο απολογισμός της Δευτέρας τείνει πάντα να καταγράφει πτώση, καθώς τις Κυριακές διεξάγονται λιγότερα τεστ.
 
Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που απεβίωσαν από τις επιπλοκές της νόσου COVID-19 αυξήθηκε κατά 34 και ανέρχεται πλέον σε 30.950. 
 
Το σύνολο των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού ανέρχεται σε 387.252.

Σουηδία

Η Σουηδία αφαίρεσε σήμερα τη Βρετανία από τον “κόκκινο” κατάλογό της με τις χώρες στις οποίες συνιστά στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν, παρά την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού στη χώρα αυτή και τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει αυτή στις δημόσιες συναθροίσεις. 
 
Οι Σουηδοί μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στους περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αν και η Φινλανδία, η Ιρλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Μάλτα παραμένουν στον κόκκινο κατάλογο της χώρας.
 
Αυστρία

Τα νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού στην Αυστρία, τα οποία αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, σε εθνικό επίπεδο για να αποτρέψει ένα δεύτερο lockdown, ισχύουν ήδη από τα μεσάνυχτα. 
 
“Βιώνουμε την αρχή του δεύτερου κύματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά  ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενόψει της πρόσφατα απότομης αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων, ακόμη και σε διεθνή σύγκριση.  
 
Από τα μεσάνυχτα, η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, όχι μόνο σε σούπερ μάρκετ, αλλά σε ολόκληρο το εμπόριο, στον τομέα των υπηρεσιών, σε δημόσιες υπηρεσίες όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, και στα σχολεία σε όλους τους χώρους εκτός των αιθουσών.      
 
Στην εστίαση,  το προσωπικό εξυπηρέτησης πρέπει να φορά μάσκα, τα φαγητά και τα ποτά σερβίρονται μόνο σε καθήμενους πελάτες, ενώ, σε αντίθεση με τους προηγούμενους κανόνες, δεν απαιτείται χρήση μάσκας από τους πελάτες κατά την είσοδο και την έξοδο στα καταστήματα εστίασης, αλλά πρέπει να τηρείται η  απόσταση ασφάλειας ενός μέτρου από άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα επισκεπτών. 
 
Η συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις όπερας είναι δυνατή χωρίς προστασία από το στόμα και τη μύτη, αλλά η μάσκα μπορεί να αφαιρείται μόνον όταν κάποιος βρεθεί στο κάθισμά του, και το ίδιο ισχύει και για αθλητικές εκδηλώσεις εσωτερικού χώρου, όπου, εάν δεν υπάρχουν σταθερά καθίσματα, κανείς  θα πρέπει να φέρει συνεχώς την προστατευτική μάσκα. 
      
Εκδηλώσεις  σε εξωτερικό χώρο χωρίς καθορισμένες και επισημασμένες θέσεις, περιορίζονται σε συμμετοχή 100 ατόμων, και σε εσωτερικούς χώρους σε 50 άτομα, για μεγάλες εκδηλώσεις με καθορισμένες θέσεις και σχέδιο ασφάλειας, ισχύει ένα όριο 3.000 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους ή 1.500 σε εσωτερικούς χώρους.
 
 Επισημαίνεται  σχετικά, ότι για εκδηλώσεις ενός συγκεκριμένου μεγέθους απαιτείται έγκριση από την τοπικά αρμόδια περιφερειακή διοικητική αρχή, και αυτό ισχύει εάν περισσότερα από 500 άτομα συμμετέχουν σε εκδήλωση σε εσωτερικό και περισσότερα από 750 σε εξωτερικό χώρο, παρέχοντας στις αρχές των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων τη δυνατότητα να παρέμβουν ανεξάρτητα οι ίδιες, εάν στην περιοχή υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.
 
Ιταλία

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξήλθε πριν από λίγο του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλα του Μιλάνου,  όπου νοσηλευόταν από τις 3 Σεπτεμβρίου λόγω κορωνοϊού.
 
“Ήταν η δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής μου. Κατάφερα, όμως, να ξεπεράσω κι αυτή”, δήλωσε ο Καβαλιέρε στους δημοσιογράφους.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “τον βοήθησε να θεραπευθεί και η μεγάλη υποστήριξη και αγάπη των Ιταλών, ιδίως τις πρώτες τρεις, δύσκολες ημέρες της ασθένειας”.
 
Παράλληλα,  κάλεσε όλους τους πολίτες να σεβαστούν τους κανόνες πρόληψης και προφύλαξης, υπενθυμίζοντας ότι είχε απευθύνει σχετική έκκληση και πριν αρρωστήσει.
 
“Συμπαραστέκομαι σε όλους τους ασθενείς του κορωνοϊού και στις οικογένειές τους”, κατέληξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters