«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικης Δημοκρατιας Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος χθες Πέμπτη προς τον γαλλικό λαό.

Πρόσθεσε πως «έχουμε έναν στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Απέναντι σε έναν Πούτιν που «έχει ξεπεράσει όλα τα όρια, αν του λέγαμε αφελώς ότι δεν θα πηγαίναμε παραπέρα από αυτό ή εκείνο, εκείνη τη στιγμή, δεν θα αποφασίζαμε για την ειρήνη, θα αποφασίζαμε ήδη για την ήττα» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, τονίζοντας πως διεξάγεται πλέον «ένας υπαρξιακός πόλεμος» τόσο εναντίον της «Γαλλίας» όσο και εναντίον της «Ευρώπης».

Η σκλήρυνση Μακρόν έναντι της Ρωσίας προκαλεί προβληματισμούς στη Γαλλία. Η εφημερίδα Figaro σε ανάλυση της σημειώνει ότι ο αρχηγός του κράτους μπορεί να μην έχει θέσει «κανένα όριο» στη στήριξη προς την Ουκρανία, πλην όμως, η υπόθεση της αποστολής γαλλικών στρατευμάτων ή ευρωπαϊκών στο ουκρανικό έδαφος έχει φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τη γαλλική αντιπολίτευση όσο και τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες.

Όπως σημειώνει από την πλευρά της η εφημερίδα Le Monde, το «να στείλουμε άνδρες στη Οδησσό πριν το τέλος του χρόνου» που είπε ο Μακρόν άναψε την ενδοευρωπαϊκη συζήτηση. Διότι, κατά την εφημερίδα, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: θα στείλει η Γαλλία στρατιώτες για να βοηθήσουν το Κίεβο με κίνδυνο να βρεθεί η ίδια εμπόλεμη;

Κατά τον Μακρόν «ζούμε όλοι εδώ και αρκετά χρόνια σε έναν κόσμο όπου συμβαίνει αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν αδιανόητο. Είναι αυτό το τέλος της αμεριμνησίας για το οποίο μίλησα πριν από μερικά χρόνια. Εδώ βρισκόμαστε. Ο πόλεμος είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος», είπε.

Από την άλλη ωστόσο σε χθεσινές δηλώσεις του ο Γάλλος Πρόεδρος επιχείρησε μάλλον να ρίξει τους τόνους και να καθησυχάσει τους συμπολίτες του που μπορεί να ανησυχούν.

«Δεν θα ηγηθούμε ποτέ μιας επίθεσης κατά της Ρωσίας, δεν θα λάβουμε ποτέ την πρωτοβουλία», είπε ο αρχηγός του κράτους. «Η Γαλλία είναι μια δύναμη ειρήνης είπε ακόμη ο Μακρόν χθες.

«Το να θέλουμε την ειρήνη σήμερα δεν σημαίνει να αφήσουμε την Ουκρανία να πέσει, σημαίνει ότι αναδεικνύουμε την αξία της ειρήνης», είπε.

Απέναντι στον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, ο Μακρόν δεν παύει να υπενθυμίζει τον τελευταίο καιρό το δόγμα της Γαλλίας.

«Είμαστε έτοιμοι, έχουμε ένα δόγμα που έχει καθιερωθεί και όταν πρόκειται για την πυρηνική ενέργεια, χρειάζονται λίγα λόγια», ανεφερε προ ημερών ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

«Η πυρηνική μας ικανότητα δίνει κατ’ αρχάς στους Γάλλους και στις Γαλλίδες μια ασφάλεια που έχουν λίγες χώρες στον κόσμο. Αυτό μας δίνει μια ευθύνη, να είμαστε μια δύναμη εξοπλισμένη με αυτό το όπλο και επομένως να μην βρισκόμαστε ποτέ σε κλιμάκωση», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ