Τοποθετήθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή της Αμαθούντας η πρώτη επιστημονική σημαδούρα συλλογής δεδομένων για παρατήρηση περιβαλλοντικών παραμέτρων της θάλασσας που ανέπτυξε το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία σε συνεργασία με εταίρους από Κύπρο κι εξωτερικό.

Η έξυπνη σημαδούρα θα μετρά ωκεανογραφικά και μετεωρολογικά δεδομένα, καθώς και φυσικές, βιοχημικές, και οικολογικές πληροφορίες.

Όπως δήλωσε στο Κανάλι 6 Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, Ζαχαρίας Σιόκουρος στόχος του έργου είναι να συμβάλει στη θαλάσσια παρατήρηση, στην ανταλλαγή θαλάσσιων δεδομένων και στην εμπειρογνωμοσύνη, προς όφελος των Εθνικών κι Ευρωπαϊκών στόχων, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας δεδομένης και της εξαιρετικής σημασίας τη θάλασσας της ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Εταίροι στο έργο είναι οι SignalGeneriX, BlueWise Marine, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, GEOIMAGING, Southampton Marine and Maritime Institute, Maritime Institute of Eastern Mediterranean, και Marine Institute Ιρλανδίας.