Η πλήρης απαξίωση από πλευράς Άγκυρας των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατ’ επέκταση των Μελών του Συμβουλίου, είναι κάτι που θεωρούμε πως θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ίδιο το Συμβούλιο και ειδικότερα τα Μόνιμα Μέλη του, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της συνάντησής του την Πέμπτη με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι με τον κ. Λαβρόφ είχαν την ευκαιρία να έχουν έναν ειλικρινή και ανοικτό διάλογο, όπως πάντα, και ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις διμερείς σχέσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ–Ρωσίας, και για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ξεκάθαρη τοποθέτηση για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων του 1960, αλλά και τη σαφή προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, που δεν μπορεί να εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

“Μετέφερα την ευχή και προσδοκία μας όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και ζήτησα τη συμβολή του κ. Υπουργού προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν επίσης τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Ενέργειες που συνεχίζονται πάρα τη ρητή τοποθέτηση του Σώματος μέσα από την Προεδρική Δήλωση της 23 Ιουλίου για αντιστροφή των οποίων σχετικών με την Αμμόχωστο έκνομων αποφάσεων της Τουρκίας. Η πλήρης απαξίωση από πλευράς Άγκυρας των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και κατ’ επέκταση των Μελών του Συμβουλίου, είναι κάτι που θεωρούμε πως θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ίδιο το Συμβούλιο και ειδικότερα τα Μόνιμα Μέλη του”, ανέφερε.

Σε σχέση με την ΑΟΖ είτε ότι οι συνεχιζόμενες προκλητικές, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα από την ανασκόπηση και αξιολόγηση των διμερών σχέσεων, προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Λαβρόφ για τις προοπτικές ανάπτυξης τους σε συγκεκριμένους τομείς και σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, πάντα προς όφελος των λαών των δύο χωρών.

“Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού το επόμενο διάστημα. Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και με αφορμή τη συμπλήρωση πολύ πρόσφατα έξι δεκαετιών διπλωματικών σχέσεων, που υπογράψαμε δύο σημαντικά έγγραφα, τα οποία καταδεικνύουν την κοινή μας προσήλωσή στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων”, ανέφερε.

Το πρώτο, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, είναι το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την τριετία 2022–2024, που αποτελεί ανανέωση του Κοινού Προγράμματος Δράσης που ήταν σε ισχύ μέχρι πρότινος, ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των δύο χωρών και καθορίζει στην ουσία τους στόχους της συνεργασίας μας σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων.

Το δεύτερο είναι η Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων, με τη οποία προκαθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες θα συνεργάζονται σε περιπτώσεις κρίσεων που θα καθιστούν απαραίτητη την εκκένωση πολιτών μας από τρίτες χώρες.

Για τις σχέσεις ΕΕ–Ρωσίας ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε πως αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις, δυσκολίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά την ίδια στιγμή είναι κοινή η πεποίθηση ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε με επιτυχία να αντεπεξέλθουμε και να αντιμετωπίσουμε σημαντικές διεθνείς προκλήσεις.

“Είναι σημαντικό και απαραίτητο να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος και επικοινωνία, καθώς αυτή είναι και η μόνη οδός για αντιμετώπιση των όποιων διαφωνιών ή/και διαφορετικών προσεγγίσεων”, ανέφερε.

Στην ατζέντα βρέθηκαν και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και σύμφωνα με τον Υπουργό, έγινε ανταλλαγή απόψεων μέσα από ένα ειλικρινή και ανοικτό διάλογο.

“Το ζητούμενο σε όλες τις περιπτώσεις είναι πως δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας, πάντα στην βάσει του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος”, ανέφερε.