Η πρόεδρος της Ονδούρας, η Σιομάρα Κάστρο, ανήγγειλε χθες Παρασκευή την ανέγερση φυλακής πελώριων διαστάσεων, με δυνατότητα υποδοχής 20.000 κρατούμενων, στο πλαίσιο σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κράτος της κεντρικής Αμερικής, που σαρώνεται από τη βία των συμμοριών.

Η αρχηγός του κράτους και μέλη του εθνικού συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας αποκάλυψαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε σε εθνική κλίμακα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, «σχέδιο αντιμετώπισης του εγκλήματος», τονίζοντας πως καταρτίστηκε κατ’ απαίτηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τρομοκρατημένου εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της βίας.

«Δυνάμει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως προς την ασφάλεια που κηρύξαμε, διατάξαμε την άμεση οικοδόμηση» φυλακής «με χωρητικότητα 20.000» θέσεων σε «αραιοκατοικημένη περιοχή, στα όρια των νομών Ολάντσο και Γκράσιας α Διός» (ανατολικά), ανέφερε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ρούζβελτ Ερνάντες.

Φυλακισμένοι θα μεταχθούν σε αυτή «αμέσως» μετά την αποπεράτωση του έργου, πρόσθεσε.

Σήμερα στην Ονδούρα λειτουργούν περί τις τριάντα φυλακές, στις οποίες είναι έγκλειστοι κάπου 21.000 φερόμενοι ως κακοποιοί.