Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες που άφησαν πίσω τους σχεδόν 3 χιλιάδες νεκρούς, 25 χιλιάδες τραυματίες και ζημιές που ξεπερνούσαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δύο πολιτικά αεροσκάφη τα οποία κατελήφθησαν από Ισλαμιστές τρομοκράτες, προσέκρουσαν στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας παγκόσμιο συγκλονισμό.

Άλλα δύο πολιτικά αεροσκάφη συνετρίβησαν, το ένα στο Πεντάγωνο και το άλλο, σε ανοικτό χώρο στην Πενσυλβάνια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μάιντεν σε μήνυμα του κάλεσε τον Αμερικανικό λαό σε ενότητα.
Θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν και τιμούμε όσους διακινδύνευσαν και έχασαν τη ζωή τους, ανέφερε.

Ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί σήμερα τον χώρο των δίδυμων πύργων στην Νέα Υόρκη καθώς και τους υπόλοιπους χώρους όπου συνετρίβησαν τα αεροσκάφη.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν ότι οι φετινές εκδηλώσεις επισκιάζονται από τα αιματηρά γεγονότα στο Αφγανιστάν και την αποχώριση των Αμερικανικών στρατευμάτων.

 

Το μήνυμα της ΕΕ

Η 11η Σεπτεμβρίου «άλλαξε θεμελιωδώς την παγκόσμια πολιτική ατζέντα» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, για την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως «τα θύματα της τρομοκρατίας δεν ξεχνιούνται».

«Είκοσι χρόνια μετά, τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Iσλαμικό Κράτος παραμένουν ενεργές και επικίνδυνες σε πολλά μέρη του κόσμου όπως το Σαχέλ, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν», σημείωσε.