Τη Λευκωσία κατατάσσει μεταξύ των μικρών ευρωπαϊκών πόλεων με «διεθνή οπτική» και δυναμική που μπορεί να αξιοποιηθεί από επενδυτές και επιχειρήσεις η FDi Intelligence, βραχίονας αναλύσεων οικονομικών δεδομένων και τάσεων των βρετανικών Financial Times.

Στη νεότερη ειδική έκθεση με τίτλο «Ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες του μέλλοντος – 2024» η κυπριακή πρωτεύουσα βρίσκεται στην πρώτη θέση της υποκατηγορίας «Μικρές ευρωπαϊκές πόλεις του μέλλοντος 2024 – Ανθρώπινο κεφάλαιο και τρόπος ζωής».

Στην υποκατηγορία αυτή η Λευκωσία αφήνει πίσω της πόλεις όπως η Οξφόρδη (2η), το Κέμπριτζ (3ο), αλλά και το Μπέργκεν της Νορβηγίας, τη Γενεύη, το Κάουνας, τη Λωζάνη και το Ρέικιαβικ.

Πάντως στη συνολική αξιολόγηση των καλύτερων μικρών πόλεων του μέλλοντος η Λευκωσία δεν φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα. Κορυφαία μικρή πόλη αναδεικνύεται η Πόλη του Λουξεμβούργου, ακολουθούμενη από το Κέμπριτζ, τη Γενεύη, το Κορκ της Ιρλανδίας και τη Βασιλεία της Ελβετίας.

Αντιστοίχως, κορυφαία μητρόπολη του μέλλοντος αναδεικνύεται το Λονδίνο και έπονται το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο, ενώ στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία των «μεγάλων πόλεων» τα πρωτεία καταλαμβάνει η Φρανκφούρτη, ακολουθούμενη από το Αμβούργο και το Ντίσελντορφ.

Στις πόλεις «μεσαίου μεγέθους» νικήτρια είναι το Βρότσλαβ στην Πολωνία και έπονται η Ζυρίχη και το Βίλνιους, ενώ μετά από την κατηγορία των μικρών πόλεων όπου βρίσκεται Λευκωσία ακολουθεί η κατηγορία των «πολύ μικρών πόλεων», με νικήτρια το Τσουκ της Ελβετίας, ακολουθούμενο από το Λίμερικ της Ιρλανδίας και το Γκάλγουεϊ της ίδιας χώρας. 

 

πηγή ΚΥΠΕ