Η Λευκωσία εισήχθη για πρώτη φορά στην κατάταξη έξυπνων πόλεων σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με το IMD Smart City Index 2023 (https://imd.cld.bz/IMD-Smart-City-Index-Report-20231/28/)), κατετάγη στην 117η θέση ανάμεσα σε 141 έξυπνες πόλεις. Στην κατάταξη των πυλώνων «Δομές» αξιολογήθηκε με το βαθμό CC και για τις «Τεχνολογίες» με C. Όλες οι αξιολογήσεις κυμαίνονταν από ΑΑΑ έως D.
Για την έρευνα ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν από έναν κατάλογο 15 δεικτών, τους πέντε που θεωρούσαν ως τους πιο σημαντικούς για την πόλη τους. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των απαντήσεων ανά τομέα τόσο μεγαλύτερη είναι η προτεραιότητα για την πόλη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, αξιοσημείωτα σημεία της έρευνας για τη Λευκωσία είναι ότι ψηλά στα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες είναι η οδική συμφόρηση με ποσοστό που αγγίζει το 67,2%. Ακολουθεί η στέγαση με 51,3% και η διαφθορά με την ασφάλεια στην τρίτη και τέταρτη θέση με 45,4%. Στον τομέα της υγείας & ασφάλειας του πυλώνα «Δομές», το 69,5% των πολιτών θεωρεί σημαντική την κάλυψη των αναγκών σε ό,τι αφορά το σύστημα αποχέτευσης για τις φτωχότερες περιοχές και το 47,1 τις υπηρεσίες ανακύκλωσης. Ακολουθεί η δημόσια ασφάλεια με 48,3%. Στον τομέα κινητικότητας, το 13,0% απάντησε ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν αποτελεί πρόβλημα και το 15,3% ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ικανοποιητικές.
Στον τομέα των ευκαιριών, το 54,1% θεωρεί οι υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας είναι άμεσα διαθέσιμες, ενώ στον τομέα Διακυβέρνηση το 40,8% θεωρεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εύκολα προσβάσιμες. Επιπλέον, στον τομέα της υγείας & ασφάλειας του πυλώνα «Τεχνολογίες», το 37,5% αναφέρει ότι οι κάμερες CCTV κάνουν τους κατοίκους να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Στον ίδιο τομέα, το 37,8% δηλώνει ότι παρατηρείται βελτίωση των υπηρεσιών της πόλης μέσω της χρήσης δωρεάν δημόσιου wi-fi.
Στον τομέα κινητικότητας το 45,1% τονίζει ότι ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός και η ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων διευκόλυνε τη χρήση των δημόσιων μεταφορών.
Στον τομέα ευκαιρίες (εργασία & σχολείο) φαίνεται ότι το 71,0% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τρέχουσα ταχύτητα και η αξιοπιστία του διαδικτύου ανταποκρίνονται στις ανάγκες συνδεσιμότητας. Το έργο της Έξυπνης Πόλης υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ