Τα καύσιμα είναι μεταξύ των αγαθών των οποίων επιτρέπεται η μεταφορά μέσω της Πράσινης Γραμμής, εφόσον αυτή γίνεται για προσωπική χρήση, δεν υπερβαίνει σε αξία τα 260 ευρώ, και περιέχεται στο ρεζερβουάρ (δεξαμενής καυσίμου) του αυτοκινήτου, ή σε φορητό δοχείο η χωρητικότητα του οποίου δεν υπερβαίνει τα δέκα λίτρα, σημείωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στεφάν ντε Κερσμάκερ, κληθείς από το ΚΥΠΕ στο πλαίσιο της μεσημβρινής ενημέρωσης του Τύπου να σχολιάσει τι ισχύει αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία στα οδοφράγματα από τις κατεχόμενες περιοχές.

Επικαλούμενος τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως το κείμενο «ορίζει ότι τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των προσώπων που διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή απαλλάσσονται από τον φόρο κύκλου εργασιών και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αλλά και από άλλους δασμούς, εφόσον δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και εφόσον η συνολική τους αξία δεν υπερβαίνει τα 260 ευρώ ανά άτομο».

Επίσης, πρόσθεσε, τα αγαθά «θεωρούνται μη εμπορικού χαρακτήρα εάν η αγορά τους πραγματοποιείται περιστασιακά και αποτελούνται αποκλειστικά από αγαθά για προσωπική ή οικογενειακή χρήση των ταξιδιωτών».

«Η φύση ή η ποσότητα των αγαθών δεν πρέπει να είναι τέτοια που να υποδηλώνει ότι εισάγονται για εμπορικούς λόγους», συνέχισε ο κ. Ντε Κερσμάκερ.

Τα καύσιμα, επεσήμανε «θεωρείται ότι εμπίπτουν στον ορισμό αυτό, εφόσον βέβαια περιέχονται σε κανονική δεξαμενή βενζίνης οχήματος ή περιέχονται σε φορητό δοχείο και δεν υπερβαίνουν τα δέκα λίτρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ