Τη δέσμευση της Λεμεσού να συνεχίσει να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα διαπολιτισμικής πόλης, εξέφρασε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, στη διαδικτυακή απονομή του τίτλου της πρώτης Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας Διαπολιτισμικού Διαλόγου.
 
 Η Λεμεσός μοιράζεται τον τίτλο «EuroMed Capital for Dialogue», μια πρωτοβουλία του ιδρύματος Anna Lindh Foundation, μαζί με την πόλη Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, μετά από προκήρυξη του βραβείου, το περασμένο καλοκαίρι.
 
Σε χαιρετισμό του, το απόγευμα, κατά την τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ο Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι αυτός ο τιμητικός τίτλος, εκτός από την αναγνώριση των προσπαθειών που γίνονται στην πόλη για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την ένταξη, αποτελεί και μια υποχρέωση για περαιτέρω αφοσίωση στο έργο που επιτελείται στον τομέα αυτό.
 
Η Λεμεσός, συνέχισε, ως μια πόλη στρατηγικά τοποθετημένη μεταξύ τριών ηπείρων, μέσα από την μακρά ιστορία της, αποτέλεσε σημείο συνάντησης ανθρώπων από διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες, κάτι που αποδεικνύουν τα ιστορικά μνημεία και οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς της.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ.Νικολαϊδης υπέδειξε ότι, στη Λεμεσό, η πολιτιστική διαφορετικότητα των κατοίκων αναγνωρίζεται ως πλεονέκτημα αντί ως ένα αρνητικό δεδομένο και παρά το γεγονός ότι οι διαπολιτισμικές δραστηριότητες έχουν βαθιά ρίζα τους στην κοινωνία της πόλης, η συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη τους, αποτέλεσε μια από τις προτεραιότητες των τελευταίων χρόνων.
 
Ο Δήμαρχος Λεμεσού αναφέρθηκε στα διάφορα  προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις της πόλης που σχετίζονται με υπηκόους τρίτων χωρών και διαβεβαίωσε ότι η Λεμεσός «θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα διαπολιτισμικής πόλης και πρεσβευτής της διαφορετικότητας και του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων».
 
Ευχαρίστησε επίσης το Anna Lindh Foundation, το οποίο λειτουργεί ως δίκτυο 42 ευρω-μεσογειακών χωρών και στοχεύει στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθιερώνοντας από φέτος τον τίτλο της Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας Διαπολιτισμικού Διαλόγου, που θα απονέμεται σε πόλεις που προωθούν διαπολιτισμικές πολιτικές και έχουν όραμα την ενίσχυση, της πολιτιστικής διαφορετικότητας και των συνεργιών με άλλους εμπλεκόμενους.
Πηγή: ΚΥΠΕ