Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του διευρυμένου Υπουργικού Συμβουλίου της ισραηλινής Κυβέρνησης για θέματα ασφάλειας και άμυνας υπό τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ύστερα από μια ολιγοήμερη περίοδο ασθενείας, με κύριο θέμα τη λήψη μέτρων πρόσβασης στο Τέμενος Αλ-Άκσα και στον προαύλιο χώρο του, ενόψει του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα και λήγει στις 8 Απριλίου.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Νετανιάχου με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι «το Ισραήλ θα σεβαστεί την ελευθερία θρησκευτικής λατρείας, όπως έπραξε και κατά το παρελθόν», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η αποψινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε αρχικά προσδιοριστεί για προχθές, ωστόσο λόγω της ασθένειας του Πρωθυπουργού, η συνεδρίαση είχε αναβληθεί.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχοι της ισραηλινής Κυβέρνησης με τοποθετήσεις τους στα τοπικά μέσα εξέφρασαν ποικιλία απόψεων για τους περιορισμούς που θεωρούσαν αναγκαίους ως προς την ηλικία ή και την προέλευση των μουσουλμάνων Αράβων πιστών, επικαλούμενοι λόγους διατήρησης της δημόσιας τάξης και των ειδικών περιστάσεων εν καιρώ πολέμου.

Δημόσιες αντιπαραθέσεις είχαν εκδηλωθεί λόγω δηλώσεων του Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ επιβολής περιορισμών για όσους Άραβες μειονοτικούς, Ισραηλινούς πολίτες, θα θελήσουν να τελέσουν προσκύνημα στο Τέμενος Αλ-Άκσα, προκαλώντας τον Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, να συστήσει αυτοσυγκράτηση.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θεσπίζουν όρια ηλικίας για τους Παλαιστινίους προσκυνητές, μόνιμους κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά εθνοθρησκευτικής βίας, ως επίσης και σε Άραβες μειονοτικούς που κατοικούν σε πόλεις του Ισραήλ και έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023 και μέχρι σήμερα, η αραβική μειονότητα του Ισραήλ απέφυγε να εκφράσει επικρίσεις κατά της διαχείρισης του πολέμου. Ωστόσο, ενόψει του Ραμαζανίου, στην αραβική κωμόπολη Καφρ Κάνα (βιβλική Κανά της Γαλιλαίας) διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο – και για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου – ογκώδης διαδήλωση του τοπικού Ισλαμιστικού Κινήματος, με συνθήματα κατά της Κυβέρνησης και υπέρ του τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.   

Τον προβληματισμό του για ενδεχόμενες ταραχές κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου εξέφρασε σήμερα στον Βασιλιά της Ιορδανία, Αμπντάλα Β’, ο ηγέτης του ισλαμιστικού αραβικού κόμματος Ράαμ, Μανσούρ Αμπάς, κατά την διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στο Αμμάν.

Το αραβικό μειονοτικό κόμμα Ράαμ εκφράζει τις θέσεις του Ισλαμιστικού Κινήματος του νοτίου Ισραήλ και είχε στηρίξει κοινοβουλευτικά την Κυβέρνηση συνεργασίας υπό τους Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.

Οι αποφάσεις της αποψινής συνεδρίασης του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν κατά την περίοδο του Ραμαζανίου πρόκειται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ